Laplje Selo: Obeležena seoska slava

Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. 

Pred više od stotinak vernika liturgiju u crkvi Svete Petke služio je iguman manastira Crna Reka, otac Andrej, sa sveštenstvom.

U besedi nakon liturgije, otac Andrej je govorio o značaju praznika i svetiteljki koju danas proslavlja ovaj hram i meštani Lapljeg Sela.

„Okupili smo se ovde kako bi proslavili liturgijski i pričešćem Svetu velikomučenicu Paraskevu. Ona je zaista bila slavna i velika, živela je u miru i udostojila se da postane mučenica Hristova. Mučenik je svedok Hristov“.

Otac Andrej je poručio okupljenim meštanima da žive u miru sa svojim komšijama i ne mrze.
„Kao što glasi zapovest gospodnja – blagosiljajte one koji vas kunu. Molite se za naše neprijatelje. Naše spasenje prvenstveno zavisi od našeg odosa prema ljudima koji nas najmanje vole“, poručio je iguman Andrej okupljenim vernicima.

Nakon liturgije prerezan je slavski kolač. Ovogodišnji domaćin slave bio Aleksandar Vanić.

„Veliko je zadovoljstvo i čast zbog porodice i svih nas. Vuče nas to nešto da budemo vernici, da služimo u ovolikom broju“, kazao je Vanić.

Domaćin naredne godine biće Jovan Tomić iz Čaglavice.

Povodom obeležavanja Svete Petke u Lapljem Selu se večeras održava tradicionalna manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“ koju organizuje Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Od 18 časova u dvorištu parka u Lapljem Selu održaće se izložba ručnih radova, tradicionalnih kosovskih jela, a sve će pratiti muzički program u kojem učestvuju Zorana Pavić, Renato Henc i glumac Milan Vasić.

Izvor :
Kim