Lajčak u Prištini: Postoji razumevanje Vlade za potrebu deeskalacije na severu Kosova

Miroslav Lajčak, izvestilac Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, izjavio je nakon razgovora sa premijerom Aljbinom Kurtijem da postoji razumevanje za zahteve Evropske unije za deeskalacijom na severu Kosova.

Pre tročasovnog susreta sa kosovskim premijerom, Lajčak je na Kosovu razgovarao sa predsednicom Vjosom Osmani i predstavnicima međunarodne zajednice.

Situacija nije laka. Razgovori sa Kurtijem i Osmani su bili dugi, iskreni, otvoreni i vrlo važni“, poručio je Miroslav Lajčak posle susreta sa kosovskim zvaničnicima.

Moram da biram svoje reči, ali ono što želim da kažem je da postoji razumevanje za potrebu da se ide napred po pitanju tri tačke koje su bile predstavljene od strane Evropske unije: deeskalacija, prevremeni izbori i povratak normalizaciji. Moraćemo da nastavimo dalje naše razgovore o konkretnim koracima koji će nas dovesti tamo“, rekao je Lajčak novinarima u Prištini.

Lajčak nije želeo da komentariše mere koje je Unija uvela Kosovu.

To nije deo moje odgovornosti, ali očigledno je da EU nije srećna što je u poziciji da mora da posegne za merama i cilj ove misije i ovih razgovora je da dođemo u stanje u kome će ove mere biti ukinute a odnosi vraćeni u pređašnje stanje“, kazao se Lajčak.

Nakon poslednje eskalacije, Kosovu je uskraćeno učešće u vojnoj vežbi čiji su organizator Sjedinjene Države. Takođe, predviđeno je obustavljanje rada svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), prestanak finansiranja iz programa Evropske unije, kao i prekid političke saradnje sa Kosovom.

Lajčak je istakao da je Unija bila jasna u vezi sa tim i da za Srbiju postoje spremne mere.

Biće primenjene ukoliko zemlje članice to odluče i ocene da se Srbija ne ponaša u skladu sa zahtevima EU. To je odluka zemalja članica, biću u Beogradu sutra i imam želju da se te sankcije ne primene prema Kosovu i Srbiji. Moja je želja da nema sankcija i da imamo obe strane na sastanku u Briselu i raspravu kako da sprovedemo sporazum iz februara“, naveo je Lajčak.

Evropski diplomata razgovarao je i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Predsednica Kosova saopštila je da je da je sa zvaničnikom EU razgovarala o aktuelnim političkim i bezbednosnim izazovima.

Kako je saopšteno, poseban akcenat bio je na severu Kosova, naporima za deeskalaciju situacije, kao i o primeni Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

U kontekstu nedavnih dešavanja na severu zemlje, predsednica Osmani je naglasila da se kriminalne grupe i pojedinci koji su koristili nasilje nad policijom, novinarima, pripadnicima KFOR-a, Euleksa i građanima moraju suočiti sa pravdom”, navodi se u saopštenju.

Kosovo ostaje nepokolebljivo u svom cilju za mir i stabilnost u zemlji i regionu”, saopštila je Osmani.

Lajčak je razgovarao sa komandantom Međunarodne mirovne misije NATO-a Mikelom Ristućom (KFOR) i predstavnikom EU Tomašom Sunjogom.

Njih dvojica Lajčaku su predstavili stanje na terenu kao i, kako je navedeno, napore Kfora da se podrži dijalog Beograda i Prištine, kojim posreduje Unija.

Nakon sastanka sa Osmani, Lajčak se sastao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Planirano je da se izvestilac Evropske unije u sredu u Beogradu sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor :
Glas Amerike