Lajčak u Prištini nakon sastanka sa Kurtijem: Razumeli smo se oko daljih koraka

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas u zgradi Vladi sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem. Nakon dvočasovnog sastanka obraćajući se medijima rekao je da sa Kurtijem imao intenzivne i važne razgovore o narednim koracima na putu normalizacije.

„Važno je da imamo potpuno razumevanje koraka i važne diskusije o svim aspektima. Isti razgovor imaću i sutra u Beogradu, a u ponedeljak ću se u Briselu sastati sa pregovaračima. Imamo sporazum, imamo aneks i potrebne su nam jasne ideje za naredne korake“, rekao je Lajčak.

U vezi sa neslaganjem strana oko nacrta statuta Zajednice srpskih opština, Lajčak je rekao da je njegov posao da pronađe sredinu. Odgovarajući na pitanje da li je za Evorpsku uniju kao rešenje za Zajednicu prihvatljiv „hrvatski model“ odnosno Zajedničko veće opština kako se u Hrvatskoj zove, Lajčak je istakao je EU jasno stavila do znanja da je za njih prihvatljiv svaki model ZSO zasnovan na evropskim vrednostima i principima i evropskim modelima.

„To smo govorili od početka, jasni smo po tom pitanju“, rekao je Lajčak.

Lajčak je nakon Prištine otišao u Južnu Mitrovicu, gde se sastao sa gradonačelnikom Bedrijem Hamzom. Nakon ovog sastanka prošetao je mostom preko Ibra do Severne Mitrovice, gde je najavljeno da će se sastati sa predstavnicima civilnog društva. U pratnji Miroslava Lajčaka na severu Kosova je i ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog.

Izvor :
Medija centar Čaglavica