Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.

Lajčak se u Prištini sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, a potom i sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Specijalni predstavnik EU za dijalog izjavio je nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.

„Ove nedelje sam se dva puta sastao sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem. Razlog nije samo sastanak između Kurtija i Vučića. Mi radimo u tom pravcu, ali razlog je rezultat tog sastanka. Želimo da imamo pozitivne rezultate“, rekao je Lajčak medijima u Prištini.

Podsetio je da su se Vučić i Kurti sastali dva puta bez pozitivnih rezultata.

„Sada su naše ambicije drugačije. Ne samo organizacija sastanka već i dogovor između strana“, kazao je Lajčak.

On je istakao „potrebu za većom aktivnošću EU u povećanju kredibiliteta radi proširenja i potvrđivanju evropske budućnosti Kosova i Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju iz kabineta Vjose Osmani, nakon njenog susreta sa Lajčakom.

Vjosa Osmani je navela da je uspeh dijaloga važan ne samo za Prištinu, već i za ceo region, potvrdivši „da Kosovo ostaje posvećena i konstruktivna strana u dijalogu i da epilog tog procesa treba da bude obostrano priznanje“.

Kosovska predsednica smatra da hitno treba da budu rešeni destabilizujući trendovi u regionu, te da se nedavna dešavanja ne mogu posmatrati samo kroz prizmu pitanja Zapadnog Balkana, već kao direktna suprotnost vrednostima koje predstavljaju Evropska unija i demokratska društva.

Lajčak i Bisljimi o dijalogu

Tokom svoje posete Prištini specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se i sa glavnim pregovoračem u dijalogu Besnikom Bisljimijem.

„Sa prvim zamenikom premijera Kosova Bisljimijem razgovarao sam o niz važnih pitanja kojima bi se trebalo baviti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom i kako da se napravi napredak u vezi sa njima“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Lajčakova poseta Prištini je deo pripreme nastavka dijaloga na visokom političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Izvor :
RTS, RTV KIM