Lajčak u Davosu na odvojenim sastancima sa Kurtijem i Vučićem

Evropska unija je potvrdila da će posrednik EU za dijalog Miroslav Lajčak održati odvojene sastanke sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na marginama ekonomskog foruma u ​​Davosu, koji počinje u ponedeljak u Švajcarskoj.

Ovo je za RTK potvrdio portparol EU Peter Stano, koji je istakao da će sastanci biti odvojeni dok se, prema njegovim rečima, ne očekuje bilo kakav zajednički sastanak.

“Zajednički sastanak u vezi sa dijalogom, na visokom nivou ili slično, nije planiran“, naglasio je Stano.

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma u Davosu biće održan od 15. do 19. januara i ugostiće više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.

Ključne teme foruma u Davosu su “postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu”, “stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru”, “veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo” i “dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju”, navodi se na veb stranici te organizacije.

Izvor :
Kim, RTK