Lajčak: Srbija i Kosovo treba da iskoriste šansu ulaska u EU, ona neće trajati doveka

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je EU ozbiljna po pitanju članstva Zapadnog Balkana i da bi zato Srbija i Kosovo trebalo da iskoriste tu šansu, jer ona neće trajati doveka.

Lajčak je na panel diskusiji na Dubrovačkom forumu govorio o procesu pregovora između Kosova i Srbije. Istakao je da je EU jasno rekla da su sporazumi postignuti u Briselu i Ohridu pravno obavezujući.

„Na stranama je da odrede šta znači normalizacija, ali je sporazum koji smo postigli u Briselu i Ohridu u celini pravno obavezujući, što je EU nekoliko puta rekla. Delovi tog sporazuma postali su deo Poglavlja 35, koje je formalni deo odnosa Srbije i EU. Gubimo mnogo vremena na nešto što nije mnogo važno”, rekao je Lajčak.

Govoreći o Planu rasta za Zapadni Balkan, Lajčak je naveo da su sada otvorena vrata za sve zemlje i motivisao je države Zapadnog Balkana da iskoriste priliku. Dodao je da ta vrata neće ostati zauvek otvorena.

„EU se sprema da primi nove članice sa Zapadnog Balkana, što nije bio slučaj pre pet godina. Ovaj prozor neće biti otvoren zauvek. Imamo veću motivaciju za naše partnere da iskoriste prednosti tog prozora”, kazao je Miroslav Lajčak, prenosi Kosovo onlajn.

Izvor :
KIM, FONET