Lajčak sa predstavnicima država koje nisu priznale Kosovo

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak započeo je seriju sastanaka sa zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Lajčak je na svom Tviter nalogu objavio da se sastao sa visokim zvaničnicima Španije, Slovačke i Kipra.

Sa predstavnikom Vlade Španije Lajčak je razgovarao o pitanju dijaloga i ubrzanju procesa.

„Sastao sam se sa Hosom Manuelom Albaresom da ga informišem o stanju dijaloga. Potreban nam je brz napredak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u ovom kritičnom trenutku. Zahvalan na snažnoj podršci Španije naporima EU“, naveo je on.

Lajčak je takođe saopštio da je imao sastanak sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Rastislavom Kačerom.

„Informisao sam ga o svojoj poslednjoj poseti i našim naporima za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Cenim snažnu podršku budućnosti regiona“, naveo je evropski izaslanik.

Lajčak se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Kipra Joanisom Kasulidesom.

„Pozdravljam toplu, prijateljsku i otvorenu diskusiju sa ministrom inostranih poslova Kipra Joanisom Kasulidesom. Bilo je veoma korisno razgovarati o poslednjim događajima u dijalogu i razmeniti naše stavove“, napisao je on.

Ova inicijativa izaslanika EU usledila je posle nedavnih sastanaka visokih zapadnih zvaničnika sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Prištini i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučića u Beogradu.

Izvor :
Kim