Lajčak: Pripremamo sastanak Vučića i Kurtija za jul

Došao sam u Prištinu i Beograd sa idejom da sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija pripremimo već u julu, jer smatramo da osim nivoa glavnih pregovarača koji funkcioniše, treba da se podignemo na nivo lidera, izjavio je specijalni predstavnik Evropske unije  za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

On je u intervjuu za najnoviji broj magazina Nedeljnik rekao da i kod Vučića i kod Kurtija postoji raspoloženje za tako nešto.

Govoreći o sve manjem eurocentrizmu u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana, a posebno Srbiji, rekao je da za to postoji i odgovornost Evropske unije, pre svega zato što je proces proširenja počela da posmatra kao tehničku stvar.

S druge strane, ukazao je da i sa Balkana vidi i čuje da je samo EU odgovorna.

„A nije tako. Svaka zemlja u regionu ima svoje domaće zadatke i zna šta još treba da ispuni. Da krivimo Brisel – pa, to neće da nas dovede u EU. I toga treba da budemo svesni“, rekao je Lajčak.

Upitan da li projekat Otvoreni Balkan vidi kao pokazatelj da balkanska porodica može da funkcioniše, odgovorio je da EU stoji na stanovištu da je regionalna saradnja poželjna i dobrodošla.

Nije krio da je u početku bilo pitanja zašto je Otvoreni Balkan potreban kada ima već dovoljno formata, ali da se vidi entuzijazam zemalja koje učestvuju u njemu i da je EU sprema da ga podrži.

„Imamo samo dva uslova. Jedan je da taj projekat bude inkluzivan, da niko nije isključen iz njega, drugi – da sve o čemu se dogovara bude bazirano na evropskim standardima, da pomaže na evropskom putu“, naveo je Lajčak.

Dodao je da bi bilo dobro da se, umesto polemike, fokusiramo na konkretne rezultate i da je ovaj projekat, ako se pokaže kao koristan dobrodošao.

Izvor :
RTV KIM