Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera

„To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije“, kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Poslednjeg dana svoje posete Kosovu, Miroslav Lajčak je odgovarao na pitanja novinara. Kazao je da ono što je dogovoreno mora da se sprovede, uključujući i sporazum o ZSO.

„To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo uključujući i ratifikaciju u vašoj Skupštini, stoga postoji jasan princip međunarodnog prava, to što je dogovoreno mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije. Isti je stav i prema Kosovu i prema Srbiji – ono što je dogovoreno mora da se sprovede. Ima još pitanja, ali je za Srbiju to važno pitanje. Ne možemo da bežimo od te teme“, rekao je Lajčak.

Na pitanje da li će ZSO biti tema narednog dijaloga, kao što je to pomenuo srpski pregovarač Petar Petković, Lajčak je kazao da je ta tema uvek prisutna u razgovorima dve strane.

„Nema predloga na stolu u ovom trenutku, ali imali smo diskusije po ovom ptianju sa gospodinom Bisljimimjem i gospodinom Kurtijem. To će biti pomenuto na sastaku dva lidera u Briselu ponovo. Uvek to pitanje bude pomenuto, kaže Lajčak.

Miroslav Lajčak je kazao da će naredna runda dijaloga biti u julu mesecu, a da očekuje da će se tokom leta sastati i lideri na najvišem nivou.

„Za mene bi vitalno bilo da to bude tokom leta u Briselu, ali videćemo. Ima dosta dokumenata o kojima diskutujemo, o nestalima i regionalnoj saradnji“, kazao je on.

„Ja sam optimističan ovde. I gospodin Kurti i gospodin Vučić svaki put kažu da su voljni da dođu, ali ono što jeste pitanje da sastanak bude produktivan. Oba lidera su voljna da dođu na sastanke“, podvukao je Lajčak. 

On je kazao da „ne želimo sastanke posle kojih ćemo samo da se kritikujemo, već želimo sastanke koji će nešto doneti za građane Kosova i Srbije“.

„Imamo neki zalet da idemo sa češćim, redovnijim sastancima na najvišem nivou. Normalizacija je odgovornost lidera, a naš plan je da imamo redvone sastanke između premijera Kurtija i predsednika Vučića“.

Lajčak je pohvalio dogovor koji je nedavno postignut po pitanju implementacije sporazuma o energetici, ali je govorio i sporazumu o registarskim tablicama, istakavši da su obe strane imale „neke svoje opcije“ kada je u pitanju rešenje za tablice. Ipak, naglasio je da očekuje dogovor oko ovog pitanja.

„Tablice za kola nisu na agendi dijaloga, kako će to da se reši, zavisi od vaše vlade. Mogli bi da očekujete neku odluku uskoro“, rekao je posrednik u dijalogu.

Nakon Prištine gde se susreo sa kosovskim liderima i pregovaračem Besnikom Bisljimije, Lajčak danas putuje na sever Kosova gde će se sastati sa predsednicima četiri opštine sa srpskom većinom, ali i predstavnicima Srpske liste. Predviđeno je da obiđe i administrativni prelaz, a potom putuje u Beograd gde ga očekuju sastanci sa srpskim zvaničnicima.

Izvor :
RTV KIM