Lajčak: Nastavljamo naše napore da normalizujemo odnose Kosova i Srbije

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, rekao je da Evropska unija radi na pronalaženju rešenja za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

„Ranije ove nedelje, posetio sam Kosovo i Srbiju kako bih pratio napore EU u pronalaženju rešenja za napetu situaciju na severu Kosova. Glavni fokus bio je na mojim sastancima sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem na Kosovu, kao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Srbiji, radi razmatranja opcija za dalje delovanje u skladu sa zahtevima EU za deeskalacijom, održavanjem novih lokalnih izbora sa učešćem kosovskih Srba i obnovom dijaloga“, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Takođe je opisao i druge sastanke koje je imao na Kosovu. „Sreo sam se sa novim šefom Misije EU za vladavinu prava na Kosovu, general-majorom Barbanom, i komandantom KFOR-a, general-majorom Ristućijem. Razgovarali smo o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, hitnoj potrebi da sve strane preduzmu konkretne korake za deeskalaciju i razmotrili smo opcije za doprinos naših organizacija“, izjavio je.

Prema njegovim rečima, ovo putovanje mu je pomoglo da bolje razume situaciju na terenu i neophodne korake koji treba preduzeti u budućnosti.

Izvor :
RTK