Lajčak: Nastavak dijaloga potreban više ikad, bez njega će se eskalacija nastaviti

Predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije boravili su danas u Prištini, gde su se sastali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Nakon sastanka Lajčak je istakao da je sada više nego ikada potrebno da se dijalog između Kosova i Srbije nastavi, jer kako je rekao, bez nastavka dijaloga nema ni deeskalacije situacije.

„Dijalog treba nastaviti i čak šta više mnogo je postao važniji nego pre, jer bez dijaloga će se nastaviti eskalacija, a mi to ne želimo, a ne želite ni vi. Zato smo tu i želimo da nastavimo dalje ka putu normalizaciji i primeni Ohridskog sporazuma“, rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao i da postoji plan za nastavak dijaloga, dodajući da ne može da otkriva detalje i da nakon Prištine putuje u Beograd na sastanak sa predsednikom Srbije.

„Uvek imamo plan, tako da imamo plan. O tome smo razgovarali sa premijerom Kurtijem i razgovaraćemo o tome sa predsednikom Vučićem. U ovom trenutku ne mogu da ulazim u detalje. Nema alternative dijalogu jer dijalog donosi normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i otvara im put u Evropskoj uniji“, rekao je Lajčak.

Naveo je da treba što pre osnovati Zajednicu opština sa srpskom većinom i istakao da bez bez formiranja Zajednice Priština ne može da napreduje ka Evropskoj uniji.

“Kao premijer Kosova, premijer Kurti ima obaveze da ostvari korake ka normalizaciji ukoliko Kosovo želi da ide ka Evropskoj uniji, a to znači da treba napraviti korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu, bez odlaganja. Bez toga nema progresa ka Evropskoj uniji. Mi cenimo spremnost premijera Kurtija da nastavimo našu dalju raspravu povodom ovoga”, naveo je Lajčak.

Lajčak je rekao su on, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije sa Kurtijem detaljno razgovarali o unapređenju odnosa i normaliazacije odnosa izmedju Beograda i Prištine i primeni prethodno postignutih sporazuma.

“Pažljivo smo slušali stavove premijera Kurtija i njegovu zabrinutost za bezbednost na severu Kosova. Ovde želim da kažem da teroristički napad protiv kosovske policije od strane naoružanih pojedinaca jasno predstavlja nameru za eskalacijom situacije. Izrazili smo saučešće premijeru i jako smo osudili napad od 24. septembra. Jasno smo stavili do znanja da svi počinioci treba da budu privedeni pravdi i od Srbije očekujemo punu saradnju i konkretne akcije povodom ovog”, rekao je Lajčak.

Lajčak je dodao i da je proces utvrđivanja činjenica o događajima od 24.septembra u selu Banjska u toku.

„Proces se nastavlja, EU i NATO zauzeti su u utvrđivanju činjenica i ja mislim doći će vreme uskoro kada ćemo znati odgovore“, naveo je Lajčak.

Novinare je zanimalo i kako EU i SAD komentarišu i kakav je njihov stav po pitanju zabrane uvoza srpske robe na Kosovu.

“Izvoz robe ćemo rešiti kroz dijalog, a mi smo da se oklone sve prepreke za robu u regionu”, zaključio je Lajčak.

Izvor :
Medija centar Čaglavica