Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Očekivali smo više razumevanja za predlog EU

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog  Miroslav Lajčak rekao je da sastanak evropsko-američkog tima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, nije bio lak, ali je bio veoma iskren i otvoren. Lajčak je rekao da cilj sastanka Kurtija i pet diplomata bio je da se razgovara o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.  

 “Kao što znate, došli smo ovde danas sa veoma jakom delegacijom EU, SAD, i višim predstavnicima Nemačke, Francuske i Italije, što je samo po sebi signal da smo veoma posvećeni normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a sve pomenute sile su snažno stale iza ove inicijative. Naravno, svrha ovog sastanka sa premijerom Kurtijem bila je da se razogara o predlogu za normalizaciju, koji smo mu predstavili u septembru, a onda i u decembru”, rekao je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog  rekao je da su “očekivali više razumevanja za predlog EU za normalizaciju odnosa i mogućnosti koje on nudi”. Dodao je i da je poseta ove delegacije signal da su veoma posvećeni normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

“Još je rano za davanje bilo kakvih dramatičnih izjava, zato što smo, kao što znate, na sredini naše misije, i nastavićemo je u Beogradu, tako da nema mnogo toga što mogu da kažem. Ono što svakako želim da kažem u ovom trenutku je da smo očekivali bolje razumevanje prilika koje pruža ovaj predlog. Nadam se da ćemo doći do toga, do potpunog razumevanja, i do potpunog korišćenja potencijala ovog predloga. Nastavićemo da radimo na tome”, naveo je Lajčak.

Evropsko-američki tim koji je danas boravio u Prištini činlii su – specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar,  savetnik za spoljnu politiku i bezbednost Nemačke Jens Pletner, izaslanik predsednika Francuske Emanuel Bone i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijera Italije Frančesko Talo.