Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Barikade je bolje ukloniti političkim dogovorom, a ne buldožerima

„Ja sam diplomata i mislim da je mnogo bolji način ukloniti barikade političkim dogovorom nego buldožerima“, poručio je specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Tačno nedelju dana od prethodne posete Prištini, Miroslav Lajčak danas ponovo boravi na Kosovu, a usled najnovijih tenzija i barikada na čak pet mesta na Severu.

Situaciju na Severu ocenio je kao veoma tešku, a atmosferu zagrejanom.

„Prošlo je tačno nedelju dana od kad sam bio ovde i tada sam vam rekao koliko sam srećan što se napokon ne bavimo krizama i rokovima i da možemo da se fokusiramo na pozitivnu agendu odnosa. I evo nas nedelju dana kasnije, imamo krizu, barikade i veoma tešku situaciju na Severu“

„Ovo nije dobro i ne mislim da možemo da priuštimo da samo čekamo da se nešto loše desi. Tenzije ne pomažu nikome i ne mislim da je iko srećan zbog situacije na Severu Kosova“, kazao je u kratkoj izjavi medijima okupljenim ispred zgrade kosovske vlade.

Sa Kurtijem je, kaže, imao dug razgovor, ali detalje nije iznosio jer je „u sred svoje misije“.

Ujedno je najavio i susret večeras sa čelnicima KFOR-a i EULEX-a, kako bi procenili situaciju na terenu i pokušali da nađu moguća rešenja.

Na pitanje novinara da li će tražiti od KFOR-a da ukloni barikade, kaže da je on diplomata i misli da je bolje rešenje uklanjanje barikada kao rezultat političkog dogovora.

Sa druge strane, Gabrijel Eskobar očekuje da Srbi sami uklone barikade, ali njihov glas treba da se čuje po pitanju administrativnog rešenja za tablice. Za SAD najvažnija stvar da se uradi jeste formiranje Zajednice srpskih opština, kazao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, dodajući da će SAD predvoditi napore da se to i uradi i to će biti njen doprinos u dijalogu Beograda i Prištine. Na njoj bi trebalo raditi odmah, te bi trebalo da bude na dnevnom redu sledećih razgovora, poručio je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan iz Prištine danas.

Sastanku Lajčaka i Kurtija prisustvovao je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar kaže da je Kurtiju preneo očekivanja SAD-a o početku razgovora o formiranju ZSO, te izrazio nadu da će se trenutna kriza rešiti brzo.

U međuvremenu se oglasio i Kurtijev kabinet, navodeći da su sastanku prisustvovali i ambasador EU Tomas Sunjog, kao i ambasador SAD-a u Prištini Džefri Hovenijer.

Razgovarali su o trenutnoj situaciji, te postigli zajednički dogovor da se uklone barikade na Severu, premda se u saopštenju ne navodi na koji način.

Dvojica zvaničnika sutra će boraviti i u Beogradu, gde će se sastati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Dolazak Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu, najavio je juče šef evropske diplomatije, Žozep Borelj i to upravo govoreći o bezbednosnoj situaciji na Severu Kosova.

Sa druge strane, američki zvaničnik, Gabrijel Eskobar na Kosovu je još od nedelje, a juče i danas je održao niz sastanaka sa prištinskim zvaničnicima, ali i sa Srpskom listom i civilnim društvom.

Eskobarova poseta je, kako je juče potvrđeno, deo redovnih aktivnosti, dok je Lajčakova poseta usledila nakon novog skoka tenzija na Kosovu odnosno barikada koje traju već četiri dana.

One su postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Svemu je prethodilo masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Severu od strane Srba, uključujući i lokalne samouprave, ali i vladu i skupštinu u Prištini zbog odluke o tablicama i odbijanja da se formira ZSO.

Tenzije su dodatno podgrejane raspisivanjem izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije. Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, a usledila su i hapšenja za ranije optužbe, ali i za incidente koji su se dogodili prethodnih dana.

Srbi su na treće hapšenje, odnosno hapšenje bivšeg policajca, odgovorili barikadama koje su ušle u četvrti dan. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju, koju su međunarodni akteri zvanično okarakterisali kao pogoršanu.

Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, zatražio je sinoć slanje dodatnih snaga EULEX-a na Kosovo.

Izvor :
Kossev