Lajčak najavio susret sa Vučićem i Kurtijem: Sever Kosova na vrhu agende

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom o izazovima na Zapadnom Balkanu, napominjući da je u vrhu njegove agende situacija na severu Kosova.

Kako je naveo, dok je tokom leta tempo u Briselu usporio, izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali.

„Jedna posebna oblast koja je ostala visoko u mojoj agendi je situacija na severu Kosova. Pozvao sam zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara u Brisel na detaljne diskusije i sastanke kako bi se pripremili za naredne mesece i dodatno ojačali zajedničke napore“, naveo je Lajčak i dodao:

„Zajedno sa našim timovima detaljno smo razgovarali o pitanjima u vezi sa dijalogom, preneli jedni drugima ocene trenutne situacije, dešavanja poslednjih meseci i očekivanja za naredni period. Takođe smo se pobrinuli da uskladimo neophodne naredne korake i prioritete“, istakao je specijalni izaslanik.

Lajčak je rekao da će posetiti Alpbah (Evropski forum u Alpbahu), Bled i Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ali i nizom partnera, prijatelja i stručnjaka za Zapadni Balkan i svetska politička dešavanja.

Izvor :
Kim