Lajčak na severu Kosova

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon Prištine, posetio je i sever Kosova. Najpre se sastao sa gradonačlenikom Južne Mitrovice Bedrijem Hamzom, nakon čega je u pratnji ambasadora Evropske unije na Kosovu Tomaša Sunjoga prošetao mostom preko Ibra od Južne do Severne Mitrovice, gde se u Kući Evrope odvojeno sastao sa predstavnicima civilnog društva i srpskim političarima.  Lajčak je rekao da pitanje otvaranja glavnog mosta na Ibru koji spaja severni i južni deo Mitrovice mora da se rešava kroz dijalog. 

„Evropska unija se izrazila po svim tim pitanjima i naši stavovi su poznati i ja mogu da ponovim samo još jednom da mi se zalažemo da sve što utiče na život jedne i druge zajednice treba da bude dogovoreno u dijalogu, da nema jednostranih poteza koji izazivaju negativnu reakciju druge zajednice, to je jako bitno. Dijalog ima svoj potencijal, mi treba da ga iskoristimo sada, imamo i plan, imamo i proces normalizacije. To treba da bude prioritet“, rekao je Lajčak.  

Miroslav Lajčak je u obraćanju medijima rekao da je na sever Kosova došao kako bi se na licu mesta upoznao sa tamošnjom situacijom. 

„Mislim da imam potpune informacije od svojih ljudi na terenu. Osećao sam da je potrebno da dođem lično i razgovaram sa predstavnicima političkih partija i nevladinog sektora, da dobijem taj osećaj iz prve ruke. Mislim da ću sve moći da im prenesem u Briselu. Situacija je komplikovana, osećaju se napetost i nedostatak poverenja, to je nešto što dijalog može da reši”, pojasnio je Lajčak. 

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić nakon sastanka rekao je da su Specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčaka obavestili o problemima sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju.  

„Upravo smo imali sastanak sa specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, očekujte saopštenje kojim će se oglasiti Srpska lista. Preneli smo sve probleme s kojima se suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji, a posbeno smo mu spomenuli represiju koju sprovodi Aljbin Kurti nad srpskim građanima, posebno na severu“, rekao je Simić.

Izvor :
Medija centar Čaglavica