Lajčak: Izbori na severu bili su mina na koju smo nagazili

Sporazum koji je prvo dogovoren 27. februara u Briselu, a zatim 18. marta u Ohridu u Severnoj Makedoniji, za domaćina ovog procesa Miroslava Lajčaka istorijski je trenutak.

Međutim, put koji vodi ka njegovoj preciznoj primeni, za delegata Evropske unije za dijalog, je podriven.

„Vanredni izbori u aprilu u severnim opštinama bili su jedna od mina i mi smo je, nažalost, nagazili. Trenutno, naš fokus nije na normalizaciji, već na upravljanju krizom“, rekao je Lajčak u intervjuu za austrijski Kurier.

Upitan o kritikama koje su mu upućene da je pristrasan u procesu dijaloga, Lajčak navodi da mu je nepristrasnost prioritet.

„Odnosi između EU i Srbije su složeni, kao i oni između EU i Kosova. „Prioritet mi je nepristrasan rad“.

Govoreći o pet država unutar Unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova, Lajčak dodaje da one pomno prate epilog dijaloga Kosova i Srbije.

„Kakav god da bude rezultat, to će uticati na njih. Ali svi žele normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i podržavaju martovski sporazum“.

Takođe, slovački diplomata je rekao i da kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razumeju koliko je važan i istovremeno težak proces dijaloga za njih.

„I Kurti i Vučić znaju da će sve oko čega se dogovore budno pratiti i njihovi građani i javnost. Zbog ovog pritiska, trebalo im je neko vreme da razviju radni odnos. Sećam se da prvi susret u 2021. nije bio lak. Tada su naučili da slušaju jedni druge i da se s poštovanjem ne slažu umesto da vređaju jedni druge. Sada se vraćamo na upravljanje krizama“.

Izvor :
Albanian Post, KoSSev