Lajčak i Eskobar na sastanku sa predstavnicima Srba

Specijalni predstavnik EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar stigli su u zgradu opštine Severna Mitrovica 6a satanak sa predstavnicima Srpske liste i gradonačelnicima četri opštine sa severa Kosova.

Na sastanak je prvi stigao Gabrijel Eskobar u pratnji američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera. Američkog diplomatu dočekali su gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević i predsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Goran Rakić.

Nekoliko minuta kasnije, pridružio im se i Miroslav Lajčak.

Novinarskim ekipama je dozvoljeno da snime početak sastanka, a kako su rekli iz protokola opštine Severna Mitrovica, nakon njega neće biti izjava. Sastanak u Mitrovici prati veliki broj medija.

Lajčak i Eskobar su i nakon jučerašnjeg susreta sa kosovskim premijerom i predsednicom dali vrlo kratke izjave, a tokom pretodne večeri se pojavila informacija „visko pozicioniranog anonimnog izvora“ da su od zvanične Prištine tražili odlaganje sprovođenja mera reciprociteta za još tri meseca.

„Tražili su da se primena reciprociteta odloži za još tri meseca“, rekao je izvor za Kljan Kosova, pod uslovom da ostane anoniman.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boraviće danas u Beogradu, gde će se sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak Lajčaka i Vučića zakazan je za 17 časova, a pola sata kasnije planiran je i trilateralni sastanak sa Eskobarom.

Izvor :
RTV KIM