Lajčak: Fokusirati se na normalizaciju odnosa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je, budući da je protekla sedmica bila relativno mirna za njega, u tom periodu radio na dokumentima važnim za implementaciju sporazuma iz dijaloga.

„Neka od aktuelnih dešavanja su zabrinjavajuća i očekujemo da se strane u potpunosti fokusiraju na normalizaciju svojih odnosa“ poručio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak.

On dodaje da je obavio niz razgovora sa evropskim partnerima na terenu kako bi bolje razumeo raspoloženja i razvoj događaja na severu Kosova.

„Razgovarao sam o bezbednosnim pitanjima sa general-majorom KFOR-a Ristućom, uključujući o nedavnim incidentima na kontrolnim punktovima. Bezbednost je takođe bila u fokusu mog sastanka sa šefom EULEX-a, ambasadorom Vigemarkom. Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima u dijalogu i situaciji u vezi sa registarskim tablicama, kao i o razmeni beleški o predstojećim izborima i drugim dešavanjima na severu Kosova“, naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Razgovarao je i sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara za Kosovo i šeficom UNMIK-a, Karolinom Ziade, o napretku u dijalogu uoči njenog redovnog brifinga u Savetu bezbednosti UN.

Sastao se i sa poslanikom Evropskog parlamenta, Matjažem Nemecom. Razgovarali su o perspektivama napretka dijaloga i širim pitanjima Zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu.

Izvor :
kim