Lajčak: Eskobar i ja smo se nadali boljem rezultatu naše misije, tenzije i dalje visoke

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da se nadao boljem rezultatu prošlonedeljne posete Srbiji i Kosovu zajendo sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, ali da su tenzije i dalje visoke.

Lajčak je na svom Fejsbuk nalogu sumirao utiske svoje posete Beogradu i Prištini.

„Putovali smo u region sa ciljem da se pozabavimo nepetom situacijom na severu Kosova kojoj smo svi bili svedoci i istražimo potencijal za političko rešenje“, naveo je on.

Na Kosovu su se, dodaje, sastali sa najvišim rukovodstvom uključujući predsednicu Vjosu Osmani, premijera Aljbina Kurtija i prvog zamenika predsednika vlade Besnika Bisljimija.

„Naša diskusija je bila duga. Preneli smo našu zabrinutost zbog situacije na severu i istakli potrebu za hitnom deeskalacijom. Ponovili smo šta su EU i SAD tražile od strana da urade kada pozivaju na političko rešenje: hitnu deeskalaciju, preveremene izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji“, podsetio je Lajčak.

Naveo je da su se sastali i sa predstavnicima albanske opozicije, te da su im objasnili da posledice trenutke krize nanose štetu međunarodnom ugledu Kosova.

„Zamolili smo ih za podršku političkom rešenju za smirivanje tenzija. Kako se nijedno rešenje ne može postići bez uključivanja pogođenog stanovništva“, naveo je.

Razgovarali su i sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva da čuli i njihovo mišljenje i objasnili im zašto je važno da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima.

U Beogradu su, kako je dodao, imali duge i nimalo lake razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Objasnili smo mu kako treba da doprinese izlasku iz sadašnje krize i pozabavili smo se složenom situacijom Srba na Kosovu. Posebno smo istakli da svi građani imaju pravo na miran protest, nasilje nikada nije prihvatljivo i ne može biti nekaženo“.

Istakao je da se vratio u Brisel, da informiše EU i države članice o nalazima i narednim koracima.

“Nastavljamo sa naporima da omogućimo i podržimo održivo političko rešenje“, zaključio je Lajčak.

Izvor :
Kim