Lajčak danas u Prištini

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas na Kosovu, gde će razgovarati sa zamenikom premijera i glavnim kosovskim pregovaračem u dijalogu Besnikom Bislimijem.

Lajčak je juče boravio u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je, između ostalog, razgovarao o narednim koracima u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

On je na platformi Iks (X) napisao da je na sastanku sa Vučićem u fokusu razgovora bila strateška perspektiva za 2024. godinu, ali su sagledali i dostignuća i zastoje u dijalogu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je poništenje odluke Centralne banke Kosova (CBK) o zabrani korišćenja srpskog dinara za gotovinska plaćanja. On je dodao da je imao „konstruktivan i veoma koristan sastanak“ sa Lajčakom, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu, posle sastanka sa Lajčakom.

Prema rečima portparola EU Petera Stana, specijalni predstavnik EU za dijalog ovim posetama Beogradu i Prištini je u nastojanju da unapredi dijalog.

„Razgovori sa predsednikom Vučićem u Beogradu i sa kosovskim kolegama u Prištini su deo njegovog mandata, deo su njegovog rada i kontinuiranih napora u smislu pomoći obema stranama da unaprede dijalog”, naglasio je Stano.

Izvor :
Kim