Lajčak: Biće neophodne dalje konsultacije u narednom periodu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak podsetio se razgovora koje je početkom ove nedelje imao sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem i istakao da iako su razgovori bili produktivni, biće neophodne dalje konsultacije u narednom periodu.

On je to napisao na Fejsbuku i istakao da je sa Petkovićem razgovarao o više tema, uključujući evropski nacrt statuta o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, korake potrebne za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji i raznim drugim obavezama.

“U sredu sam učestvovao na detaljnoj video konferenciji sa prvim zamenikom premijera Kosova, Besnikom Bislimijem, gde je razgovarao o sveobuhvatnoj listi pitanja dijaloga. Dogovorili smo se o narednim koracima u procesu”, naveo je Lajčak.

On je dodao i da je protekle nedelje imao priliku da učestvuje na brifingu koji je organizovao Evropski institut za mir, gde je govorio o tekućim naporima za normalizaciju i razgovarao o njihovom nedavnom izveštaju i preporukama.

“Pozdravio sam njihove detaljne istraživačke napore i radujem se budućim angažmanima”, zaključio je Lajčak.

Izvor :
Tunjug