Kurti: Zadržavanjem kosovskih civila na granici Srbija krši ljudska prava

Premijer Kosova Aljbin Kurti je saopštio da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, na granici sa Hrvatskom zadržali više stotina građana Kosova.

“Dan nakon glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za članstvo Kosova u tu organizaciju, Srbija uzvraća to na kosovskim civilima. Od jutros je više od 300 naših građana uključujući decu samovoljno zadržano na granici, lišeni su hrane i lekova. Grubo kršenje ljudskih prava”, istakao je Kurti na društvenoj mreži Iks.

Ovim povodom se oglasio i zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Besnik Bisljimi, koji je naveo da je “sjajna vest povodom napretka Kosova ka Savetu Evrope rezultirala govorom mržnje sprskih političara i direktnim akcijama protiv građana Kosova”.

“Napredak Kosova, ekonomski razvoj i čista demokratija, kulminirali su jučerašnjim napretkom ka članstvu u Savet Evrope. Stotine njih, među kojima su žene i deca, već više od 13 sati drže se kao taoci na srpskoj strani, na granici sa Hrvatskom. Naši građani se saslušavaju, oduzeta su im lična dokumenta, a ostali su bez hrane i lekova”, saopštio je Bisljimi na platformi Iks.

Kako je dodao, o ovoj situaciji je obavestio i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije negiralo je navode o zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama sa teritorije Kosova na graničnim prelazima, napominjući da su isti neosnovani i da policija nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu.

Izvor :
Kim