Kurti: Vladavina prava prvi korak i osnovni princip

Premijer Kurti je sinoć razgovarao telefonom sa sekretarom za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Džejmsom Kleverlijem o situaciji na Kosovu, sa akcentom na stanje u četiri opštine na severu.

„Premijer je rekao da je situacija ovih dana uglavnom mirna jer nema napada na snage reda i bezbednosti koje je naredio i orkestrirao Beograd“, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz njegovog kabineta.

Govoreći o putu ka potpunoj deeskalaciji, Kurti je rekao da „vladavina prava treba da bude prvi korak i osnovni princip“.

„Samo vladavina prava može utrti put za vanredne, slobodne i demokratske izbore i otvorenu i poštenu predizbornu kampanju“, naglasio je on.

Kurti je sa Kleverlijem govorio i o procesu dijaloga kojim posreduje Evropska unija, o nedavno postignutim sporazumima u Briselu i Ohridu i važnosti njihove brze, potpune i bezuslovne implementacije.

„On je takođe upoznao sekretara Kleverlija sa predlogom Vlade Kosova, inspirisanom hrvatskim modelom, u okviru implementacije člana 7. Osnovnog sporazuma, kao i sa potrebom većeg angažovanja u pravilnom redosledu pune njegove implementacije“, navodi se u saopštenju.

Kurti je izrazio svoju spremnost „za naredne susrete ka ovom cilju“, pohvalio ulogu i doprinos Stjuarta Piča i izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku i interesovanje Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor :
Kim