Kurti: Vlada će da izdvoji 20 miliona evra za uvoz struje

Premijer Aljbin Kurti rekao je da će KEK dobiti likvidnost od 20 miliona evra za pokrivanje dela uvoza električne energije. On je u emisiji Kohe „Desk“ govorio o situaciji sa strujom koju je opisao kao bolju nego juče.

„Na današnjoj sednici predložiću Vladi da KEK-u da likvidnost od 20 miliona evra za pokrivanje dela uvoza struje – KEK-u zato što vlada nije direktno u kontaktu sa KEDS-om i KESCO-om, ali verujemo da je najbolje da KEK to uradi, jer je za nas KEK ime proizvodnje ali i institucija energetike na Kosovu“, rekao je on.

Ističući poziv Vlade na uštedu struje, Kurti je rekao da je cilj, da uz visoku uvoznu cenu, Kosovo izađe sa što manjim gubicima.

„Negde više od 1/3 ukupne potrošnje uvozimo i cena uopšte nije jeftina zbog energetske krize koja je zahvatila ceo kontinent. Rekao sam da nam energetska kriza kuca na vrata i vrhunac je 1,2 megavata, a maksimum koji možemo da proizvedemo je 900 megavata. Pojedine situacije su ublažene, pozvali smo na štednju jer moramo zajedno – KEK, Vlada, radnici i građani da izađemo sa što manje gubitaka u ovoj zimskoj i energetskoj krizi. Nismo poručili građanima da racionalizuju upotrebu struje zato što u principu mislimo da struju ne treba koristiti, već zato što je uvozna cena visoka“, kazao je Kurti.

Kurti je dalje dodao da ne može da potvrdi da li će u aprilu doći do povećanja cene struje, biće kako odredi RKE. On je govorio i o strategiji Vlade za električnu energiju tokom naredne godine.

„Kratkoročno ćemo napraviti energetsku strategiju za 2022. godinu tako da nemamo projekte pre strategije, već da imamo strategiju, pa projekte. Moramo što pre da smanjimo upotrebu uglja, ali to nije na nama, upotreba uglja nije nešto što želimo, već nam se nameće“, naveo je Kurti.

Premijer Kurti je rekao da Vlada Kosova ne isključuje gas kao oblik obezbeđivanja električne energije, ali je naveo da ne mogu da ulaze, kako je rekao, ad-hok u projekat za koji ne postoji ekspertiza. Kurti je rekao da je ovim projektom predviđena izgradnja termoelektrane za pretvaranje gasa u struju, a sve bi to išlo iz džepova građana.

„Nismo isključili upotrebu gasa u budućnosti, ali ne možemo da uđemo ad-hok u projekat za koji su operativni troškovi 60% kapitalnih troškova, gde nemamo stručnost za gas i gde bi trebalo da se gradi termoelektrana koja gas pretvara u struju i gde na kraju, troškove plaćaju građani. Ne želimo da srljamo u gasovod i da onda smišljamo strategije. Greška je u projektnim koracima pre strategije. Bolje je da se ne žuri, prvo dobro da se razmisli i onda da se rade održive stvari, nego da se radi na projektima poput Counter Globala i sličnim“, rekao je Kurti.

Izvor :
Kossev, Koha, RTK2