Kurti: „Ukoliko Srbija ukloni probne tablice, to će učiniti i Kosovo“

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da će ukoliko Srbija povuče probne registarske tablice to uraditi i Kosovo.

„Mi želimo slobodu kretanja. Smatramo da treba da se o ovome razgovara u Briselu. Mi smo veoma otvoreni i zainteresovani za te razgovore i pokazali smo našu spremnost i gospodinu Borelju i gospodinu Lajčaku, ali izgleda da nije bilo spremnosti od strane Beograda. I ja imam informacije o situaciji na tim graničnim prelazima i mislim da niko nema niti volje, niti interesa da se situacija tamo pogoršava da dođe do eskalacije, ali moram da kažem da ako pratite način na koji govori predsednik Srbija onda izgleda da nekome su potrebni incidenti, ali to nije država Kosovo, to nije premijer Kosova, to nisu građani Kosova bez obzira na njihovu nacionalu pripadnost. Ja bih želeo da ni Srbija ni Kosovo ne uvode privreme tablice, ali mi moramo da imamo naše privremene tablice dokle god Srbija ima njene“, kazao je Kurti.

Kurti se osvrnuo i na pripadnike Specijalne jedinice koji se već tri dana nalaze na severu Kosova, navodeći da ova akcija Specijalne jedinice policije Kosova nije uperena ni protiv koga, već su tamo zbog bezbednosti „granične policije“.

 „Znači kad ne bi bilo blokada puteva ne bi bilo nikakavog rizika za naše granične policajce ali kako stvari stoje sad moraju da budu tu i specijalci jer bez njih obična granična policija bi bila pod rizikom oih ljudi koji protestuju i njihovih struktura kod Jarinja i Brnjaka. Znači Specijalne jedinice nemaju nijednu drugu svrhu osim zaštite graničnih policajaca i graničnih prelaza. I naša odluka Vlade i mere koje smo preduzeli nisu nikada bile zamišljene protiv ikoga“, rekao je Kurti.

Iako je saobraćaj kod Jarinja i Brnjaka blokiran, na ostala četiri administrativna prelaza saobraćaj se odvija normalno. Grđani na prelazi skidaju tablice sa srpskim oznakama i stavljaju porivremene kosovske, a od juče vozači nove privremene RKS tablice mogu preuzeti u Centrima za registraciju u svojim opštinama. 

Vlada Kosova je u ponedeljak uvela meru reciprociteta za vozila sa srpskim registrarskim oznakama, koja podrazumeva da vozila sa tablicama gradova Srbije koja ulaze na Kosovo moraju imati nove privremene kosovske tablice, kao što su građani Kosova sa registarskim oznakama RKS dužni da ih promene pri ulasku u Srbiju.

Ova odluka Vlade Kosova poslednjih dana izazvala je nezadovoljstva kod Srba,  koji već tri dana kamionima i automobilima blokiraju puteve prema administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, na severu Kosova.

Izvor :
Medija centar Čaglavica