Kurti: Ubijen pripadnik Policije Kosova u selu Banjska

U selu Banjska na severu Kosova ubijen je jedan pripadnik Policije Kosova, a jedan je ranjen, saopštio je premijer Kosova Aljbin Kurti.

On je na Fejsbuku napisao da se napad na pripadnike Policije Kosova dogodio jutros oko tri sata. 

“Danas oko 3 sata ujutru, u selu Banjska kod Leposavića, napadnuta je kosovska policija, pri čemu je jedan kosovski policajac poginuo, a drugi je povređen. Poginuli je policajac sa činom vodnika, dok je povređeni pripadnik granične policije. U ovom trenutku se nastavlja pucanje iz vatrenog oružja različitog kalibra na našu policiju. Napadači su profesionalci sa maskama i naoružani teškim naoružanjem”. 

Premijer Kosova je osudio ovaj, kako je naveo, zločinački i teroristički napad. 

“Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada našu zemlju. U ovoj borbi štitimo i sprovodimo zakon, štitimo i čuvamo građane bez razlike i nezavisno Kosovo. Zločinci izvršioci i njihovi nalogodavci će propasti, biti uhvaćeni, osuđeni i kažnjeni. Vlada Republike Kosovo i državne institucije su spremne i koordinisane da odgovore na kriminal i kriminalce, teror i teroriste”. 

 “Kosovska policija obavestila je porodicu ubijenog policajca A.B. Povređeni policajac je van životne opasnosti. Saučešće porodici i svima za našeg ubijenog policajca. Brz i potpuni oporavak povređenom policajcu”, naveo je Aljbin Kurti.  

Predsednica Kosova Vjosa Osmani: Napad na suverenitet Kosova „Ubistvo policajca i ranjavanje još jednog policajca na severu Kosova, koje su planirale, orkestrirale i izvršile srpske kriminalne grupe, je napad na red i mir na severu zemlje, to je napad na Kosovo”, saopštila je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

  Ona je u saopštenju za javnost navela da “ovi napadi još jednom dokazuju destabilizujuću moć kriminalnih grupa koje organizuje Srbija, a koje već duže vreme destabilizuju Kosovo i region, što su dokazali i napadi na pripadnike Kfora, novinare i građane”. 

 “Organizovani napadi na snage za sprovođenje zakona Republike Kosovo su napadi na suverenitet Republike Kosovo. Pored najoštrije osude ove otvorene agresije Srbije na Kosovo, očekujem da naši saveznici podrže Kosovo u njegovim naporima da uspostavi red i sačuva suverenitet u svakom delu Republike Kosovo”.

 „Izražavamo najdublje saučešće porodici ubijenog policajca i uveravamo ih da počinioci ovih terorističkih akata neće moći da izbegnu pravdu. Pozivam sve građane, institucije i političke subjekte da ostanu jedinstveni u ovom trenutku kada se otvoreno dovodi u pitanje teritorijalni integritet, bezbednost i suverenitet naše Republike“, navela je predsednica Kosova.

 Iz kabineta predsednice Kosova je saopšteno da je zbog novonastale situacija, Vjosa Osmani otkazala sve aktivnosti planirane za ponedeljak i utorak u Njujorku i da se danas vraća na Kosovo.

Izvor :
Medija centar Caglavica