Kurti u SB UN: Ista pravila važe za srpski dinar i albanski lek

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da uredba kosovske Centralne banke ne zabranjuje Vladi Srbije da obezedi finansijsku podršku kosovskim Srbima i dodao da je sve ostalo propaganda vlasti u Beogradu.

„Uredba je tu da obezbedi transparentnost i legalnost unosa gotovine na Kosovo, a ista pravila se primenjuju na bilo koju zemlju i valutu – dinar, dolar, funtu ili lek“, rekao je Kurti na sednici SB UN.

On je kazao da Centralna banka Kosova čini sve da kosovski Srbi nastave da primaju finansijsku podršku iz Srbije i dodao da je poslala pismo Narodnoj banci Srbije da predloži sporazum.

Kurti je istakao da je kosovska vlada spremna da obezbedi glatku tranziciju sa dovoljno vremena, dodajući da Beograd nije zabrinut zbog dinara, već zbog nemogućnosti da se džakovi novca prebacuju na sever Kosova na nelegalna način.

Premijer Kosova je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da potpiše Briselski sporazum i implementacioni aneks iz Ohrida „ovde i sada“, jer bi to, kako je rekao, demonstriralo Vučićevu predanost mirnim i dobrosusedskim odnosima sa Kosovom.

Potpis je jedina garancija za punu i bezuslovnu primenu, rekao je Kurti na sednici SB UN.

Izvor :
FONET, N1