Kurti: U našoj vladi nema korupcije

Nakon nedavnih hapšenja u Ministarstvu industrije, preduzetništva i trgovine (MINT), reagovao je kosovski premijer Aljbin Kurti rekavši da u njegovoj vladi nema korupcije, a pritom je izrazio puno poverenje ministarki Rozeti Hajdari.

„U našoj vladi nema tragova korupcije i zloupotreba. Imam potpuno poverenje u rad ministarke Rozete Hajdari. Nakon Ukrajinske krize, ministarstvo koje ona vodi je uspešno nabavilo rezerve i dopunjavalo skladišta tokom perioda kada su granice bile zatvorene i većina zemalja je zabranila izvoz“, napisao je Kurti na svojoj Fejsbuk stranici.

Kurti ističe da je Vlada Kosova odgovorna i pravedna, što je rezultiralo izvanrednim ekonomskim i demokratskim napretkom nakon ratnog perioda na Kosovu.

„U državnim rezervama smo otkrili 300.000 evra, a za samo dve godine generisali smo 25 miliona evra. Skoro 97% vrednosti prošlogodišnjeg otkupa je uneto na Kosovo, uključujući 99.5% količine pšenice koja se trenutno skladišti na teritoriji zemlje. Preostali deo se očekuje da isporuče dobavljači u skladu sa ugovorima, a ako to ne postignu, primenjuju se zakonski postupci“, dodao je Kurti.

On naglašava da vlada s pravom savesti i značajno menja pristup u odnosu na prethodnih 20 godina vlasti na Kosovu. Kurti tvrdi da ova promena stvara i pobednike i gubitnike.

„Naši građani su glavni dobitnici (porodice kroz univerzalne dodatke za decu, trudnice, korisnike socijalne pomoći, mlade, studente, radnike, penzionere, nezaposlene i redovne privrednike), dok su gubitnici retki, ali dobro organizovani. Gubitnici se mogu pronaći među starom političkom elitom koja je korumpirana, kao i u pravosuđu i medijima koji podržavaju kriminalne aktivnosti“, istakao je Kurti.

Iako su malobrojni, prema njegovim rečima, njihova dobit je višemilionska, pa ne mogu a da se ne osećaju kao veliki gubitnici.

„Njihovi napori da promene stanje su u službi plana za vraćanje nekadašnjeg trulog i korumpiranog sistema. U najboljem slučaju pokušavaju da nekako sačuvaju bogatstvo nagomilano mržnjom i korupcijom, veštačke i štetne monopole koje su napravili kriminalom i zloupotrebom službene dužnosti. Ali, oni će propasti kako u težnji za vraćanjem zloupotrebe, tako i u cilju blaćenja onih koji doprinose nepovratu tog perioda“, napisao je premijer Kurti.

On kaže i da „neće uspeti ni da zastraše sve koji se priključe karavanu progresivnih reformi i sveobuhvatnog razvoja”.

„Njihove klevete, klevete i pompezni postupci sve će se manje čuti. Na stotine zvaničnih prijava i krivičnih prijava podneto je od strane naših ministarstava za kriminal i korupciju koje smo zatekli, ali, generalno, to nije impresioniralo državno tužilaštvo. Naše reforme neće moći da ih zaustave. Nagomilani slučajevi zločina koje je deponovala ova vlada neće moći još dugo da ih skrivaju“, kaže premijer Aljbin Kurti.

Kosovska policija, po nalogu Specijalnog tužilaštva, uhapsila je juče tri osobe, pod sumnjom da su zloupotrebile kupovinu državnih rezervi. Uhapšeni zbog krivičnih dela „zloupotreba službene dužnosti“ i „pružanja pomoći u izvršenju krivičnog dela zloupotreba službene dužnosti“ su Hafiz Gara – direktor Odeljenja državnih rezervi u MINT, Irfan Lipovica – direktor DZ. Odeljenje za evropske integracije i biznismen Ridvan Muharemi.

Izvor :
RTK