Kurti u Belfastu: Više od promovisanja pravde i jednakosti

Premijer Kosova Aljbin Kurti je održao predavanje i učestvovao u diskusiji „Izgradnja države na Kosovu: Izazovi i mogućnosti“, na Univerzitetu Kvins (Queens) u Belfastu, Severna Irska i poručio da „biti lojalan socijaldemokratskim principima znači više od promovisanja pravde i jednakosti unutar naših granica, ali i izvan njih“.

Aljbin Kurti je sinoć (sreda, 28. februar) na Univerzitetu Kvins u Belfastu posebno osvrnuo na demokratski napredak koji je „Republika Kosovo videla u poslednje tri godine i na pozitivne pokazatelje dokazane međunarodnim merenjima i rangiranjem“, saopšteno je medijima iz njegovog kabineta.

„Za moju vladu, biti lojalan socijaldemokratskim principima znači više od promovisanja pravde i jednakosti unutar naših granica, ali i izvan njih. Republika Kosovo nastoji, ne samo da bude priznata od međunarodne zajednice, već i da pruži aktivan doprinos u rešavanju velikih izazova sa kojima se svet trenutno suočava“, rekao je premijer Kosova.

On je dodao da Severna Irska i Kosovo trenutno obeležavaju važne 25-godišnje prekretnice.

„Severna Irska je nedavno proslavila 25. godišnjicu Sporazuma  na Veliki petak, dok će Kosovo obeležiti 25. godišnjicu oslobođenja ovog juna. (Jubilej od) 25 godina je značajan jer pruža perspektivu, uz očuvanje osećaja važnosti i kontinuiranog angažovanja“, naveo je Kurti.

Kosovaski premijer je govorio o „istoriji izgradnje države Kosova“, ali i „izazovima sa kojima se suočavaju država i građani od nezavisnosti“.

„Era u koju ulazimo nije samo period stvaranja institucija, radi se i o izgradnji institucija koje pružaju snažnu društvenu podršku ljudima. Radi se o stvaranju okvira u kome se pojedinci osećaju da ih država služi i štiti“, rekao je Kurti.

On naveo da „trenutni status Belfasta kao druge najbrže rastuće ekonomije Velike Britanije, posle Londona, predstavlja značajno odstupanje od njegove prošlosti“.

„Na sličan način, otkrio sam da je svaki gost kojeg sam primio, bilo da je izveštavao ili posetio Kosovo tokom ili posle rata, bio zadivljen neverovatnom transformacijom kroz koju je zemlja prošla. Priština, kao i Belfast, stoji kao živahan i napredan grad usred ove izvanredne evolucije. Priština, kao i Belfast, brzo postaje grad vođen ka tehnologiji“.

Izvor :
Kim