Kurti: U Banjskoj zaplenjeno oružje u vrednosti od pet miliona evra. Čeku: Pomoći ćemo u sanaciji štete manastiru Banjska

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici Vlade Kosova rekao je da nakon sukoba u Banjskoj, 24.09.2023. godine, oduzeta količina naoružanja u vrednosti od preko 5 miliona evra.

„U nedelju narušen je suverenitet, teritorijalni integritet i naconalna bezbednost Kosova. Dokazana je opasnost, potencijalni cilj i spremnost kriminalnih grupa sa vojnim naoružanjem vrednim više od 5 miliona evra  – dovoljnim količinama za stotine boraca za  scenario  krvoprolića na Kosovu. Uključuni su pojedinci koje su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije za kriminalne aktivnosti (Milan Radoičić). Njih traže i naše  pravosudne institucije zbog prekraša i na Kosovu. Oni se pojavljuju rame uz rame i za istim su  stolom sa predsednikom Vučićem, što upozorava na direktnu ulogu srpske države u tome. Dokazana je profesionalnost Kosovske policije i naših bezbednosnih institucija u celini. Dokazana je njihova puna sposobnost odbrane Republike. Ovo je njihov najveći uspeh od nezavisnosti“, naveo je Kurti.

Ovaj napad je prema Kurtijevim rečima pokazao i potrebu za većom saradnjom sa međunarodnim partnerima.  

„Teroristički napad u nedelju takođe je istakao i  poteškoće koliko i potrebe za međunarodnom saradnjom i još većom zaštitom i kontrolom granice sa Srbijom. Zajedno sa time i potrebu za otvorenijim  jasnijim  zahtevima sa Srbijom. Granica sa Srbijom, vazdušne linije i planinski teren naročito u severnom delu opasan je i težak teren i to povećava apetite Beograda“, rekao je on.

Kurti je dodao da je nakon dokumentacije o učešću potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića u napadu na Banjsku, dokazano da je oživljavanje političkog pluralizma od vitalnog značaja za Srbe na Kosovu.

„U terorističkom napadu dokumentovano je učešće potpresednika Srpske liste Milana Radojčića, potvrđena je još jedna stvar koja zaslužuje pažnju sve nas, a to je da bez političkog pluralizma Srba na Kosovu nema demokratije i slobode. Srbi sa Kosova moraju biti usaglašeni“, naveo je Kurti.

Kurti je pozvao sve građane „da se zbog uspešne akcije zahvale kosovskoj policiji gde god ih sretnu“.

„Gde god i kad god ih vidite, ujutru, u toku dana, uveče, na ulici, u centrima, na javnim mestima u naseljima recite im hvala vam na vašoj službi“, kaže Kurti.

Kosovski ministar kulture omladine i sporta Hajrulah Čeku rekao je da je manastir Banjska pretrpeo određenu štetu nakon nedeljnog napada.

„Ono što smo videli je da su teroristi napravili ne malu štetu fizičkoj strukturi ovog manastira. Verujem da je cilj ove grupe, a i njihovih nalogadavaca, da osim fizičke štete da pokvare i međuverske i međuetničke odnose. Vlada Kosova do sada je bezbroj puta dokazala da brine  o zaštiti kultnog nasleđa, posebno kad su u pitanju pravoslavne crkve i manastiri. Samo pre tri mseca u saradnji sa međunarodnim donaotirma završili smo reastauraciju tri pravoslavne crkve“, rekao je Čeku.

Istakao je da će ministarstvo na čijem je čelu sanitarati štetu nastalu na manastiru.

„Ministarstvo kulture obezbediće i potrebna sredstva za obnavljanještete manstira u Banjskoj, naše profesionalne ekipe će obići manastir i proceniti štetu , to ćemo uraditi u saradnji sa svim relevantim stranama za sanaciju fizičke strukture manastira. Imamo budžet i finansijska sredstva za sanaciju štete manstira u Banjskoj. Naša vlada nudi spremnost zaštitete kulturnih nasleđa i objekata u slučaju ovakvih dešavanja“, dodao je on.

Na današnjoj sednici kosovske vlade porodici policijskog službenika Afrima Bunjakua, koji je ubijen u nedelju, 24.septemba, vlada je dodelila 50. 000 evra kao pomoć i podršku porodici.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je to „obaveza Kosova pred Afrimovom nesebičnošć, i herojskim radom koji je ostavio iza sebe“.

Današnja sednica Vlade počela je minutom ćutanja za ubijenog policajca Afrima Bunjakua. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica