Kurti: Tražićemo članstvo u NATO-u i EU

Prištinske vlasti usvojile su nacrt bezbednosne strategije za period do 2027. godine. Kao glavni cilj navode članstvo u NATO, a kao izazov „potpuno integrisanje“ severa Kosova.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je da je nacrt strategije izrađen u saradnji i bliskoj konsultaciji sa svim institucijama, a posebno sa onima iz oblasti bezbednosti.

„Prošla je proces internih i eksternih konsultacija, uključujući i predstavništva zemalja Kvinte i drugih prijateljskih zemalja“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, strateški cilj „Kosova je članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji kao preduslovi za bezbednost i održivi razvoj“.

„U tom pravcu, Kosovo će se prijaviti za program partnerstva za mir i članstvo u Jadranskoj povelji, kao i za druge regionalne bezbednosne mehanizme. Istovremeno, Kosovo će aplicirati za status kandidata i sprovesti neophodne reforme za integraciju u Evropsku uniju“, rekao je Kurti.

Nacrt strategije bi trebalo da prođe skupštinsku proceduru, a mediji navode da je to druga bezbednosna strategija prištinskih vlasti od jednostranog proglašenja nezavisnosti, u februaru 2008. godine.

Izvor :
RTV KIM, RTS