Kurti: Srbija štiti počinioca kriminalnog dela, a drži u pritvoru naše građane

„Srbija bira sve osim dobrosusedskih odnosa. Ona bira da napadne Kosovo kao što je i uradila 24. septembra 2023. godine i nakon toga štiti od zatvaranja počinioca ovog kriminalnog dela dok nastavlja da drži u pritvoru dva građanina Kosova“, rekao je Aljbin Kurti na sednici Vlade Kosova u Prištini.

On je istakao da iako u 2024. godini ima pozitivnih koraka za Kosovo, isto tako, prema njegovim rečima, ima i drugih od strane suseda, odnosno Srbije.

„Dva građanina Kosova Nezir Mehmetaj i Petrit Dulji zaustavljeni su na granici sa Srbijom i uhapšeni. Ovo nije prvi put i ne predstavlja izlovani primer. Ovo je zlonamerno ponašanje Srbije koje je u suprotnosti sa međunarodnim poveljama o ljudskim pravima“, rekao je Kurti.

On je napomenuo da je „u cilju normalizacije odnosa između dve zemlje“ Kosovo zatražilo izručenje Petita Dulje i Nezira Mehmetaja od strane srpskih vlasti, ali da odgovor nije stigao.

„Mehmetaj je mesecima bio u pritvoru bez optužnice i u suprotnosti sa zakonima Srbije. Dulje je u zatvoru na osnovu rešenja prvostepenog suda u Beogradu uprkos tome što je svedok u njegovom slučaju negirao da je Dulje izvršilac dela“, dodao je on.

Kurti je podsetio da je 27. februara 2023. godine visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio da je osnovni sporazum između Kosova i Srbije postignut.

„Ovaj sporazum polazi od načela međunarodne povelje UN o nezavisnosti, teritorijalnom integritetu, pravu na opredeljenje, kao i zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju. Na samom početku se naglašava da stranke, Kosovo i Srbija, moraju da razvijaju dobre međususedske odnose na osnovu ravnopravnosti“, naveo je on.

Premijer Kosova je zaključio navodima da „ovakvi postupci Srbije predstavljaju rizik za sve one Srbe koji su u pritvoru, a zapražili su oprost za genocid na Kosovu“.

Izvor :
Kim