Kurti: Srbija priznala RKS tablice zbog neregularnosti na izborima u Srbiji. Naš stav u vezi tablica zasniva se na principu reciprociteta

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas da se stav Vlade Kosova po pitanju registarskih tablica zasniva na principu reciprociteta i da će ga Vlada Kosova sprovesti tek kad Srbija počne da sprovodi svoju odluku o kako je naveo priznanju RKS tablica. On je komentarišući odluku Vlade Srbije o slobodi kretanja za zva vozila sa Kosova od 1.januara 2024. Godine rekao da je u pitanju manevar Beograda za smanjenje kritika međunarodne zajednice nad Srbijom posle, kako je rekao neregularnosti i prevara na izborima u Srbiji.

“Naš stav po pitanju registarskih tablica zasniva se na principu reciprociteta i nastavićemo da budemo principijelni, a pitanje recipročnih međudržavnih odnosa ćemo sprovesti kada naša granična policija dokumentuje da Srbija u potpunosti sprovodi bez prepreka svoju doluku.“, rekao je Kurti.

Kurti je na sednici Vlade Kosova rekao da Srbija kasni 10 godina sa provođenjem prethodno dogovorenih sporazuma i da je poslednje dve godine stvarala brojne bezbednosne tenzije na severu Kosova zbog tablica.

“Tablice su u septembru 2021. godine korišćene za pretnju Kosovu preko aviona MIG29, i za destabilizaciju Kosova na severu zemlje podizanjem barikada. Dok se u decembru ove godine one koriste da bi se smanjio pritisak demokratskog Zapada i SAD na Srbiju zbog neregularnih i nedemokratskih izbora i da se prikrije zvanično odbijanje sprovođenja Sporazuma koje je Brnabićeva uputila u pismu Evropskom savetu i da mi maskirali njihov neuspeh u Banjskoj 24.septembra“, rekao je Kurti.

Izvor :
Medija centar Čaglavica