Kurti: Srbija izvodi vojne vežbe na 30 km od nas i pokazuje da je glavni akter destabilizujućih napora

Srbija na 30 km od granice sa Kosovom, a 3 km sa Crnom Gorom izvodi danas vojne vežbe i takvim ponašanjem pokazuje da je glavni akter destabilizujućih napora za region Zapadnog Balkana, smatra Aljbin Kurti.

Na privremenom poligonu „Pešter“, na Pešterskoj visoravni u delu jugozapadne Srbije, između Tutina i Sjenice – u toku je redovna vežba Vojske Srbije pod nazivom „Vihor 2024“.

Prema saopštenju srpskog ministarstva odbrane, na njoj učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje Vojska Srbije izvodi. Na izvođenju ovih vežbi brojne su državne zvanice, među njima i srpski predsednik.

Vežbi Vojske Srbije na Pešteru prisustvuje i komandant NATO alijanse na Kosovu – KFOR, turski general Ozgan Ulutaš.

Današnja aktivnost Vojske Srbije, iako je redovna vežba, ne prvi put na ovoj visoravni, uzdrmala je kosovskog premijera, koji je još od juče spominje. On smatra da, zbog toga što se lokacija na kojoj se ova vežba odvija nalazi, ističe, na 30 km od Kosova Srbija namerno provocira.

A zbog toga što je ta lokacija još bliža Crnoj Gori, Aljbin Kurti smatra da Srbija zapravo pokazuje i da nije samo pretnja Kosovu već i regionu.

„30 kilometara od granice Kosova, na Pešteru u Sandžaku održava se možda glavni dan njihove vojne vežbe pod nazivom ‘Vihor 2024’. Danas će odraditi vežbe sa borbenim dronovima kamikaza i mesto gde će se te vežbe održati osim udaljeno je 30 km od nas, samo na 3 km od granice Srbije i Crne Gore. Ovo je i dokaz da je Srbija autoritet, instanca, faktor, glavni akter destabilizujućih napora za region Zapadnog Balkana i da predstavlja pretnju ne samo našoj Republici, koju ne priznaje, već i bezbednosti svih građana našeg regiona“, kazao je on, prenosi Koha.

Brine ga i to što vojna vežba nanosi, kako kaže, ozbiljnu štetu za građane u oblasti Novog Pazara jer zagađuje vazduh.

„Izaziva najveće zagađenje vazduha i zemljišta u Sandžaku“, kazao je ovaj premijer.

Izvor :
Kossev