Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova

Foto: DW

Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu – Zubin Potok, Leposavić i Zvečan – vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.

Komentarišući nedavne tenzije na severu, Kurti je rekao da Kosovo može da smanji broj policajaca u opštinskim zgradama, ako unapred, naveo je, bande, koje finansira Beograd, odu „ili u Srbiju, ili u zatvore“.

„U ove tri opštine, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, imamo tri zgrade i ako ne gradonačelnici, ko bi onda u njima trebao da bude? Ako nisu za lidere, kome služe? Predsednici su u svojim kancelarijama, a tako i treba. Te zgrade su imovina Republike Kosovo“, rekao je premijer Kosova.

Dodao je da su tu nekada bile paralelne institucije Srbije, koje su nelegalne, „stvorene sredstvima zvaničnog Beograda koji želi da destabilizuje našu zemlju, sa idejom da stvori veliki srpski svet“.

„Mi se protivimo nečemu takvom“, poručio je Kurti.

Kurti je govorio i o novoizabranim gradonačelnicima Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića.

Naglasio je da su “oni izabrani na izborima i zato treba da budu na tim funkcijama”.

„Svi oni imaju legitimitet. Spreman sam da razgovaram o održavanju novih izbora u tim opštinama, ali prvo mora da se uspostavi vladavina prava na severu“, poručio je Kurti.

Upitan i o stavovima međunarodne zajednice u vezi sa njegovim odlukama i da li ga tako nešto brine.

On je rekao da Kosovo smatra Sjedinjene Američke Države (SAD), Evropsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo i zapadne zemlje „neophodnim saveznicima, kojima duguje svoje oslobođenje i nezavisnost“.

„Ali mi ne možemo našu demokratsku republiku predati fašističkoj miliciji, koju plaća autokrata u Beogradu“, poručio je kosovski premijer tokom razgovora za BBC.