Kurti spreman potpisati sporazum sa Srbijom u Ohridu

Premijer Kosova Albin Kurti izrazio je spremnost za potpisivanje Sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, tokom sastanka koji bi  trebao da se održi 18. marta u Ohridu u Severnoj Makedoniji.

On je to izjavio tokom sastanka u Prištini s Miroslavom Lajčakom, izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.

„On [Kurti] je izrazio očekivanje da će Evropska unija, svojim službenim potpisom na sledećem sastanku, raditi na uspešnom završetku procesa Sporazuma za normalizaciju“, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

U međuvremenu, Lajčak je rekao medijima da je imao „konstruktivan, važan i vrlo plodonosan“ sastanak s Kurtijem.

Lajčak je nakon sastanka s Kurtijem rekao da je svrha njegove dvodnevne posete da čuje stav Kosova u vezi s evropskim predlogom za normalizaciju, o čemu su se strane složile na sastanku 27. februara, kako bi na sledećem sastanku u Ohridu strane mogle poduzeti sledeći korak, finaliziranje sporazuma.

„Glavna svrha ove posete je da dobijem informacije o tome kako Kosovo vidi sprovođenje i ovaj sastanak je ispunio moja očekivanja u tom kontekstu. U ponedeljak i utorak ću biti u Beogradu s istim ciljem, da čujem u Srbiji kako oni vide sprovođenje tog dokumenta“, rekao je Lajčak.

„Nadamo se da ćemo uspeti da imamo dokument oko kojeg će se strane dogovoriti 18. marta u Ohridu. Za sada je nemoguće reći više“, naglasio je Lajčak govoreći pred novinarima u Prištini.

Prema Lajčaku, EU je fokusirana na ono što je nazvao „drugim korakom“ koji se tiče finalizacije plana sprovođenja, za koji je rekao da će se, kada bude završen, preći na sledeći korak, a to je formalizacija.

„O tome ćemo razgovarati u Ohridu, ali cilj je finalizirati mapu puta za sprovođenje“, naglasio je.

Prema rečima visokog evropskog funkcionera, u ovoj fazi potrebno je znati korake i rokove kako će se implementirati evropski predlog, koji ima za cilj da dovede strane do konačnog, pravno obvezujućeg sporazuma.

„U protivnom će [evropski predlog] biti samo politički obvezujući dokument, ali ne i službeno“, rekao je Lajčak.

Tokom posete Prištini Lajčak se prvo sastao s predjednicom Kosova Vjosom Osmani.

Izvor :
Radio Slobodna Evropa, RTK2