Kurti se obratio na srpskom i pozavo građane na severu Kosova da preregistraciju vozila na RKS

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je u video poruci na srpskom jeziku iz Centra za registraciju vozila u Prištini da će od 1. avgusta do 30. septembra kako u ovom tako i u ostala 33 centra biti omogućen proces preregistracije vozila.

On je kazao da to podrazumeva prelazak sa „ilegalnih tablica“ na važeće registarske oznake.

„Na poslednjem održanom sastanku vlada je usvojila odluku koja nalaže registraciju vozila na tablice sa oznakom RKS i kojim se teži uspostaviti zakonitost a time i vladavina prava. Na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca“, rekao je Kurti.

Kazao je da je to u interesu „svakog građanina zajedničke države“, sa ciljem da se osigura što lakši proces. Dodao je i da vozila koja se trebaju registrovati neće biti podvrgnuta carini.

„Ovo je veliki ustupak, imajući u vidu da bi carinska naplata na samo jednom vozilu prosečno bila oko 5 hiljada evra, isto tako tokom prve registacije se neće tražiti tehnički pregled vozila a opštine mogu odlučiti da odbiju i 10 evra koje traže na ime takse“.

U svom obraćanju on je još rekao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova doneti administrativno uputstvo koje će detaljno regulisati svaki korak ka registraciji.

„Birokratske procedure neće biti prepreka registraciji i time poštovanju zakona. Proces registracije je od velike važnosti i kao takav je u koristi svih nas. Vi ćete kroz jednostavan postupak i olakšice registrovati vozila u skladu sa zakonom i pravilima u svojstvu savesnih građana dok će vlada uspostaviti jednakost za koju težimo svi u svakom segmentu“, kazao je Kurti.

Izvor :
Medija centar Čaglavica