Kurti: Sastanak sa Beogradom zavisi od Brisela

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je Priština spremna za sastanak sa Beogradom, ali da njegovo održavanje zavisi od Brisela.

Na konferenciji za novinare nakon jučerašnje sednice Vlade, Kurti je kazao da ne nedostaje spremnost i interesovanje kosovske strane za nastavak dijaloga.

„Što se tiče mogućih sastanaka u Briselu, mi smo posvećeni uravnoteženom, principijelnom dijalogu ka pravno obavezujućem sporazumu koji se fokusira na medjusobno priznanje i naš pristup je uvek konstruktivan. Od posrednika, Brisela, zavisi kada će biti sledeći sastanak, ali naša spremnost i naše interesovanje nikada neće izostati“, rekao je on.

’’Dečani deo kulturnog mozaika Kosova’’

Kurti je obećao da će Vlada Kosova biti posvećena očuvanju legitimnih prava Manastira Visoki Dečani, ali je primetio da Ustavni sud nije trebalo da donese odluku o nekom predmetu, a da ne iskoristi sve druge pravne nivoe.

„Pitanje vlasništva nad zemljištem oko Manastira nije rešavao nijedan relevantan sud“, rekao je premijer Kosova.

„Smatram da Ustavni sud nije trebalo da donosi odluku o nekom predmetu bez odluke na svim drugim zakonskim nivoima. Manastir Dečane, kao što svi znamo, deo je bogatog kulturnog mozaika Kosova. Nažalost, Srpska pravoslavna crkva je ta koju Srbija više puta zloupotrebljavala kao politički instrument protiv Kosova i Albanaca. Potrudićemo se da sačuvamo legitimna prava manastira, ali i verski poglavari manastira da urade svoj deo, tražeći rešenja kroz dijalog i dogovor sa lokalnim stanovništvom. Verujem da je tako nešto moguće“, zaključio je on.

Izvor :
Beta, Danas, KosovaPress