Kurti sa opozicijom o situaciji na Severu, Haradinaj napustio sastanak

Puna koordinacija sa međunarodnim saveznicima, konkretni planovi i akcije, ključni su zahtevi koje su danas izneli šefovi opozicionih partija kosovskom premijeru, za trenutnu situaciju na Severu. 

Nakon što je sinoć kosovski premijer Aljbin Kurti u Prištini razgovarao sa predstavnicima Albanaca iz opština na Severu, danas je, kako je i najavljeno, održao zajednički sastanak sa trojicom lidera opozicionih partija na Kosovu na kom je tema razgovora – aktuelna situacija na Severu.

Sastanku koji je počeo rano jutros, prisustvovali su Ljumir Abdidžiku iz LDK, Memli Krasnići iz PDK i Ramuš Haradinaj iz AAK.

Za Haradinaja, međutim, sastanak se završio već nakon 10-ak minuta. Napustio ga je jer je, kako je potom napisao na Fejsbuku, „Kurti držao predavanja“.

„Iako sam bio deo sastanka sa premijerom Kurtijem, bio sam primoran da napustim sastanak jer je Kurti držao predavanja“, naveo je on.

Kao još jedan razlog što je danas brzo napustio sastanak, naveo je i to što Kurti „nije objasnio zašto je prekinuo odnose sa Amerikom i zašto se ne vrati da ispuni njihov zahtev“.

„Za mene je neprihvatljivo da u tako osetljivim slučajevima prekidamo odnose sa glavnim bezbednosnim saveznikom“, smatra Haradinaj.

Sastanak sa ostatkom opozicije, završen je nešto pre 10 časova, a iako je trajao gotovo dva sata, Memlji Krasnići iz PDK kaže da sa njega ne izlazi „sa uverenjem da Vlada zna u kojim pravcima treba da se ide da bi kontrolisala situaciju“.

„Ne mogu da kažem da sam izašao sa sastanka, siguran da Vlada zna u kojim pravcima treba da ide da bi situacija (na Severu) bila pod kontrolom. Izneo sam stav PDK da su Kosovu u ovom trenutku potrebne odgovorne akcije“, naveo je Krasnići.

Kaže da, što se tiče, suvereniteta u četiri opštine na Severu – vlada mora da preduzme radnje koje joj pripadaju.

„Za to će i imati podršku PDK kroz naše akcije u Skupštini ili nekom drugom prilikom“, naglasio je.

Dodao je ipak da ne može da kaže šta bi Vlada trebalo da uradi, što bi dovelo do normalnosti.

Ujedno smatra i da je u pitanju nova situacija, ali koja se mogla izbeći.

„Nezrelost i nedostatak adekvatne koordinacije sa saveznicima su glavno pitanje Kosova. To je izgleda donelo zamah koji se mogao izbeći“, rekao je on.

Krasnići je rekao da je tokom sastanka razgovarano i o procesu dijaloga, kao i o francusko-nemačkom predlogu.

Koordinaciju sa međunarodnim saveznicima u vezi sa situacijom na Severu, od Kurtija je zatražio i Ljumir Abdidžiku iz LDK.

„Tražimo punu koordinaciju sa našim saveznicima kako bismo stabilizovali bezbednosnu situaciju na Severu. Nismo videli plan i nismo čuli nikakav plan za izlazak iz ove situacije. Tražili smo konkretan plan i koordinaciju sa našim saveznicima“, kaže Abdidžiku.

Iako je, kako kaže, podrška saradnji sa saveznicima u vezi sa trenutnom situacijom na Severu, razlog zbog kog je šef LDK danas i prisustvovao ovom sastanku, Abdižiku na njemu nije čuo „ništa konkretno“.

„Mi kao LDK smo pozitivno odgovorili na poziv premijera da razgovaramo o bezbednosnoj situaciji na Severu i u ovom pozivu smo izrazili spremnost da podržimo svaki korak koji ima za cilj zakonitost u zemlji i svaki korak koji ima za cilj koordinaciju sa našim saveznici u Evropi i Vašingtonu. U ovom delu nismo razumeli ništa novije od Kurtijevih javnih izjava, nismo videli nikakav konkretan plan za rešavanje pitanja i bilo kakav pokret za koordinaciju sa našim saveznicima“, rekao je on.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu do 21. aprila. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, odnosno zahtevajući povratak tzv. statusno neutralnih KS tablica.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je i dalje toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Odmah zatim je suspendovan komandir policije regiona Sever, a što je bio i neposredni povod za masovno napuštanje institucija.

Izvor :
Kossev