Kurti sa ministrom oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Hipijem

Premijer Kosova Aljbin Kurti je sa ministrom oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Džejmsom Hipijem  razgovarao u Prištini o odnosima Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva i mogućnostima daljeg unapređenja saradnje u oblasti odbrane.

Kurti je visokom gostu zahvalio na poseti i kontinuiranoj podršci Kosovu u svim fazama njegovog razvoja, a zatim mu je čestitao krunisanje kralja Čarlsa III i kraljice Kamile, saopšteno je medijima iz njegovog kabineta.

„On je obavestio ministra Hipija o napretku Kosova u ove dve godine, ističući da je Kosovo ostvarilo značajan ekonomski rast u pogledu BDP-a, investicija i rasta prihoda“, dodaje se.

Kurti je, nakon što je istakao povećanje budžeta u oblasti odbrane, ocenio potrebnim unapređenje saradnje Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva u toj oblasti.

Kosovski premijer je podsetio da je do sada 28 kadeta Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) završilo program vojnog obrazovanja na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sendhurst.

„Ministar Hipi je naglasio da je Kosovo priča o uspehu i da moramo da radimo zajedno na promovisanju napretka koji je ovde postignut“, navedeno je u saopštenju.

Sagovornici su ocenili da uloga Ujedinjenog Kraljevstva u regionu „doprinosi slobodi, demokratiji i napretku“.

Inače, britanskim vojnicima u sastavu KFOR-a je produžen mandat za još tri godine, saopštio je britanski ministar oružanih snaga Džejms Hipi.

On je kazao i da je svestan da na Kosovu postoje bezbednosni izazovi, ali da postoji posvećenost pronalaženju rešenja.

Izvor :
Kim