Kurti: Pratimo primenu slobodnog kretanja, spremni smo da reagujemo u slučaju kršenja sporazuma

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je nakon odluke Vlade Kosova da dozvoli kretanje vozilima sa srpkim tablicama bez stikera koja će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Služenom listu, da se registarske tablice sa oznakom „RKS“ slobodno kreću teritorijom Srbije, te da će, ukoliko Kosovska policija dobije izveštaj da se odluka o slobodi kretanja ne primenjuje, uslediti reakcija.

“Na poslednjoj sednici Vlade za 2023. godinu, održanoj 27. decembra, zatražio sam izveštaj o sprovođenju odluke srpskih vlasti da se od 1. januara 2024. godine dozvoli slobodno kretanje vozila sa RKS registarskim oznakama na teritoriji Srbije. Izveštaj naše policije, koja je sve pratila sa velikom pažnjom, obavešteni smo da imamo punu implementaciju, i da nije bilo incidenata i prepreka. Zbog toga smo, na osnovu principa reciprociteta, kao pretpostavke za regulisanje odnosa nezavisnih država, sinoć doneli odluku da dozvolimo vozila koja dolaze sa druge strane granice srpskih registarskih oznaka. Ova naša odluka počinje da se primenjuje kada bude objavljena u Službenom glasniku”, napisao je Kurti na svom Fejsbuk profilu.

On je istakao da će u slučaju da Kosovska policija u međuvremenu dobije izveštaje sa terena o promeni pristupa ili ponašanja srpskih vlasti po pitanju slobode kretanja u bilo kom obliku, kosovske vlasti reagovati.

“Ova nova situacija služi slobodnom i lakom kretanju između dve države. Ali ova odluka prvobitno dolazi nakon dve godine korišćenja izdavanja registarskih tablica kao izgovora od strane Srbije za zaoštravanje bezbednosne situacije na severu naše zemlje, a odnedavno i kao pokušaj da se umanje kritike međunarodne zajednice na račun Srbije nakon nepravilnosti i prevara na tamošnjim izborima 17. decembra (posebno u Beogradu)”, tvrdi Kurti.

Kurti navodi da je pitanje registarskih tablica više puta iskorišćeno za ugrožavanje teritorije Kosova.

“Pitanje registarskih tablica na Kosovu u septembru 2021. godine iskorišćeno je za ugrožavanje Kosova i regiona preko ruskih aviona Mig-29 podignutih na nebu oko granice i pokušaja destabilizacije na severu zemlje, posebno kroz 16 barikada koje su podignute na četiri puta. severnim opštinama tri uzastopne nedelje u decembru 2022. I u decembru godine iz koje smo tek otišli ​​posle 2023, ova samodisciplina Srbije se koristi da smanji pritisak sa demokratskog zapada (Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva) o Srbiji za izmanipulisane i nedemokratske izbore, ali i za prikrivanje zvaničnog odbijanja Briselskog Osnovnog sporazuma koje je učinjeno pismom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Savetu EU 13. decembra, i da se prikrije odgovornost za teroristički i zločinački napad u Banjskoj i Zvečanu 24.09.2023.”, istakao je on.

Premijer Kosova ističe da je njihov stav po pitanju registarskih tablica zasnivan na principu reciprociteta, pravnim standardima Evropske unije koji regulišu slobodu kretanja građana i vozila.

Kurti poručuje da će i dalje “biti principijelni i konstruktivni”.

Izvor :
Kim