Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

Kurti je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je jedini koji je zainteresovan za incidente na severu Kosova.

On lično, kaže da nije za incidente, već za dijalog.

„Pozivam gradonačelnike na severu da povuku vozila institucija sa puteva i pozivam organizovanu grupu Srba da napusti dva magistralna puta jer su blokirali sebe i svoje kretanje. Uvođenje zakonitosti je u interesu svih, a nije ni protiv koga. Mere koje smo preduzeli su za svakoga, bez diskriminacije ili privilegije. Država i naši građani nemaju interesa za incidente i eskalaciju, niti Srbi na Kosovu nemaju interes, nema interesa za destabilizaciju niti se čini da i Srbija ima, već samo jedan pojedinac ima interes za incidente a taj pojedinac je srpski predsednik. Mi smo za razgovore i dijalog, to smo potvrdili Briselu, kao i visoki predstavnik EU Žozep Borelj i njegov predstavnik Miroslav Lajčak“, rekao je Kurti.

„Policija služi za omogućavanje sigurnosti i održavanju javnog reda uprkos preprekama koje imamo na severu Kosova. Posebno zahvaljujem svim policajcima na profesionalnosti i korektnosti. Želeo bih da naglasim da je odluka o privremenim tablicama poštena i omogućava pravo na slobodno kretanje građana, uključujući i Srbe na Kosovu“.

On je kazao da su građani uglavnom pozitivno odgovorili na novu odluku o uvođenju privremenih tablica, uključujući i Srbe. „To najbolje pokazuje njihovu spremnost za slobodno kretanje. Prepreke na putu prave kamioni koji su u vlasništvu opšinskih institucija i to svakako predstavlja kršenje i zlouporabu javne imovine ”, rekao je Kurti na sednici Vlade.

Inače, nakon što su novinari srpskih redakcija protestovali zbog neomogućavanja prevoda na srpski jezik, posle 20 minuta od početka sednica u salu je došao prevodilac i počeo sa radom.

Izvor :
RTV KIM, Lajmi