Kurti poziva nevećinske zajednice da učestvuju u popisu stanovništva

Premijer Kosova Aljbin Kurti danas je putem video poruke, na srpskom jeziku, pozvao pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu da se odazovu popisu stanovništva, koji je počeo 5. aprila ove godine, naglašavajući značaj učešća svih građana Kosova u taj proces.

„Nevećinske zajednice su vrednost i identitet naše države. Naše društvo je bogato jer ste i vi deo njega. Prema tome, ne oklevajte, registrujte se“, rekao je Kurti u video poruci na srpskom jeziku.

Prema njegovim rečima popis stanovništva, koji se održava svakih deset godina, predstavlja ključni proces za oblikovanje budućnosti društva. Dodaje i da „popis nije samo statistički podatak, već važan mehanizam za definisanje identiteta, prava i položaja svih građana“.

„Popis nije samo birokratska vežba; to je mehanizam kroz koji oblikujemo politike i dodeljujemo resurse kako bismo osigurali da svaki građanin, bez obzira na etničku ili versku pripadnost, dobije podršku i usluge koje zaslužuje“, rekao je.

Na osnovu rezultata popisa stanovništva, biće odlučeno kako će se deliti i raspoređivati budžet za narednu deceniju, dodaje Kurti.

„Njegovi rezultati određuju državne razvojne  i socijalne politike, ulaganja u vaše zajednice, subvencije za vašu podršku, infrastrukturnih projekata, programa i socijalno-zdravstvenih usluga.  Samo uz potpunu i tačnu registraciju najbolje ćemo znati koliko vam je vrtića i škola potrebno; koliko kulturnih, rekreativnih i sportskih prostora treba planirati u službi vaših zajednica; koji socijalni programi i politike odgovaraju vašim potrebama i tako dalje“.

Navodi da je registracija zvanična dokumentacija o sastavu kosovskog društva i da će rezultati popisa zapravo pokazati „odraz politika i odgovornost države i institucija“.

„Popisivači će dolaziti od vrata do vrata. Dobro ih dočekujte kao što ste i dobri domaćini“, zaključio je premijer Kosovo Aljbin Kurti.

Izvor :
Medija centar Caglavica