Kurti postavio uslove za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom

Premijer Kosova Aljbin  Kurti izjavio je da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom može razmatrati pod nekoliko uslova, a jedan od njih je da „mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi u Republici Kosovo“.

Drugi uslov je, prema njegovim rečima, da Zajednica ne može da bude monoetnička, odnosno „mora da se promeni ime, te da ne može da ima nikakva izvršna ovlašćenja, da služi isključivo saradnji između opština, na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi“.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, koji se od 2011. godine vodi posredstvom Evropske unije.

Dok Beograd insistira ne njenom formiranju, Priština tako nešto odbija uz obrazloženje da nisu moguća udruživanja na nacionalnoj osnovi ali i zbog zabrinutosti da bi ona mogla da postane novi entitet poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini

„Prava nacionalnih manjina i relevantni mehanizmi zaštite treba da ojačaju princip reciprociteta između dve države, kao i da uzmu u obzir evropske standarde i modele“, rekao je on.

Četvrti Kurtijev uslov za formiranje Zajednice je da se pre osnivanja „ugase nelegalne strukture Srbije na severu i preda svo nelegalno oružje“.

„Udruživanje je deo konačnog sporazuma i sprovodiće se tek nakon međusobnog priznanja“, peti je uslov kosovskog premijera.

On je potom na kraju rekao da „predsednik Srbije treba da povuče pisma upućena pet državama članicama EU da ne private zahtev Kosova za članstvo u EU“.

Lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdihxiku) je kritikovao jedan od uslova koje je postavio kosovski premijer za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a to je razoružanje severa.

Abdidžiku je naveo da to pitanje nije deo dijaloga sa Srbijom već dužnost premijera i organa za sprovođenje zakona.

Pedsednik poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard (Abelard) Tahiri je rekao da ne zna da li slučajnost ili sinhronizacija Kurtija i Vučića da u vreme kada se u Skupštini Srbije raspravlja o dijalogu sa Kosovom, premijer Kosova govori o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Ovaj trenutak je dobra koordinacija između dva lidera, Kurtija i Vučića, koji u isti dan, u istom trenutku, daju važne vesti u kom pravcu će ovaj sporazum ići. Ono što je važno jeste radikalna, drastična promena Kurtijevog diskursa“, rekao je on.

Zvanični Beograd insistira na realizaciji Sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, ali onako kako je dogovorena u Briselu.

Zajednicu bi trebalo da čini deset opština sa srpskom većinom: šest južno od Ibra – Gračanica, Štrpce, Klokot, Parteš, Ranilug i Novo Brdo – dok su četiri na severu teritorijalno povezane – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Međunarodna zajednica godinama poziva Kosovo da sprovede sporazum o Zajednici a ambasada SAD u Prištini je 31. januara i održala diskusiju na tu temu, kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade i predsedništva Kosova, te opozicionih političkih partija i civilnog društva.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer je rekao da je njegova zemlja „ne podržava nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova“ ili koji „ugrožava suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter Kosova“.

Ipak, podvukao je da SAD očekuju od Kosova da ispuni svoju obavezu te ponovo pozvao Vladu da da svoje predloge oko formiranja Zajednice.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je najpre dogovoreno 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, kojim posreduje Evropska unija.

Potom su 2015. godine utvrđeni principi, ali je Ustavni sud Kosova konstatovao da oni nisu u skladu sa 23 člana Ustava Kosova uz zaključak da ipak mogu biti prilagođeni statutom ili nekim podzakonskim aktom.

Izvor :
RSE, RTK2