Kurti: Političari ne mogu da utiču na odluke nezavisnih institucija

Premijer Kosova Aljbin Kurti je povodom odluke CBK-a kojom se zabranjuje upotreba dinara rekao političari ne mogu da pregovaraju o donošenju odluka nezavisnih institucija.

Kurti je istakao da je prelazna faza za sprovođenje ukidanja dinara počela u decembru prošle godine i da sve, kako tvrdi, protiče u najboljem redu.

“Upravo uspešne pripreme za primenu uredbe CBK uzbunile su zvanični Beograd i oni su tada pokušali da šire paniku kampanjom koju je trubio tamošnji šef države. Sa informacijama koje imam, sve ide u najboljem redu, ali ako bude bilo kakve primedbe ili pritužbe, mi ćemo se pozabaviti s najvećom ozbiljnošću i najvećom brzinom“, naveo je Kurti.

Premijer Kurti je izjavio da je CBK nezavisna institucija i da nezavisne institucije ne mogu da budu nadređene od strane političara.

„CBK je nezavisna institucija Kosova, političari ne mogu da nadziru institucije nezavisne od države, jer tako gubimo karakter demokratske republike za našu nezavisnu državu. O ustavnosti, zakonitosti, odlučivanju nezavisnih institucija ne mogu da pregovaraju političari”, izjavio je Kurti.

Izvor :
Ekonomia onlajn, Kim