„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“

„Celokupni proces dijaloga između Beograda i Prištine dugo je u krizi. Postoje nadmudrivanja između dve države, a Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“, kazao je za RTV Kim profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići komentarišući jučerašnji susret Borelja i kosovskog premijera u Briselu.

Tokom posete Briselu, Aljbinu Kurtiju je rečeno da se svi sporazumi postignuti u Briselu moraju sprovesti, među njima i Zajednica srpskih opština.

Međutim, premijer Kosova Aljbin Kurti pokazuje tvrdoglavost u nerešavanju sporazuma o ZSO, smatra Miljazim Krasnići.

„Ceo pritisak sad će ići ka rešavanju pitanja ZSO. Šta će biti, veoma je teško prognozirati. Gospodin Kurti pokazuje jednu veliku tvrdoglavost u tom smislu, dok je Srbija sada pred izborima i ne može da pravi takve istupke. Evropska Unija je nemoćna u toj priči ako ne bude potpomognuta od strane Sjedinjenih Američkih Država“, istakao je Krasnići.

On napominje da još dugo neće doći do dogovora između pregovarača.

„Pitanje je kako će oni napraviti buduće postupke u smislu pritisaka ili ustupaka, posle jučerašnjeg sastanka, gde je jasno da oni neće moći ići napred. Ako ne dođe do dogovora biće status kvo koji nije dobar kako za Kosovo tako ni za Srbiju i Region“, zaključio je Krasnići.

Izvor :
RTV KIM