Kurti: Ojačan međunarodni subjektivitet Kosova, uspešna borba protiv kampanje Srbije za nepriznavanje

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je 2024. godina, počela pozitivnim vestima za Kosovo na međunarodnoj sceni navodeći da je sve počelo viznom liberalizacijom, a da se nastavlja putem ka članstvu u Savetu Evrope ističući da su se „uspešno izborili sa kampanjom Srbije za nepriznavanje Kosova“.

Kurti je na svom Fejsbuk nalogu napomenuo da pasoš Kosova priznaje i Španija, kao i da je ove godine Kosovo dobilo “lepu vest” o unapređenju statusa Kosova na nivou pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini Nato.

“Nastavljamo sa lepim vestima koje smo juče dobili sa sastanka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o našem članstviu kao najmlađe države u najstarijoj međunarodnoj instituciji, 18. aprila očekuje nas Parlamentarna skupština, a mesec dana kasnije, u maju, sastanak Komiteta ministara zemalja članica. Očekujemo lepe vesti i od jednog i drugog, odnosno, da Kosovo postane članica dve godine nakon podnošenja prijave”, naveo je Kurti.

Premijer Kosova dodaje da su to samo neki od rezultata, a tokom prethodne tri godine “dobrog upravljanja” uz Savet Evrope, prijavili su se i za članstvo u Evropskoj uniji.

Kurti napominje da su članovi ukupno sedam međunarodnih organizacija, među kojima su Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP), Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP), Evropska asocijacija mladih (EJC) i Međunarodnog instituta.

“Ojačali smo međunarodni subjektivitet kroz unapređenje bilateralnih odnosa. Uspostavili smo konzularne odnose i otvorili prvu misiju u Poljskoj, otvorili smo Specijalnu misiju Svete Stolice Vatikana… Uspešno smo se izborili sa kampanjom Srbije za nepriznanje”, naglasio je.

On navodi da su održali više od 40 političkih konsultacija sa različitim zemljama te da su produbili odnose sa mnogim zemljama i kroz imenovanje odbrambenih atašea, čiji je broj povećan.

“Potpisali smo više od 230 međunarodnih i međuinstitucionalnih sporazuma raznih karaktera. Iz njih bilateralni sporazumi sa zemljama kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska, Italija, Belgija, Austrija, Češka, Portugalija. Kupili smo objekte ambasade Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Senegalu, Hrvatskoj i Strazburu. Ovo je prvi put da vlada od proglašenja nezavisnosti napravi takvu investiciju da pored finansijske racionalnosti ima i moćnu političku simboliku”, poručio je.

Izvor :
Kim