Kurti: Odnosi sa Srbijom mogu da se normalizuju samo uz obostrano priznanje

Odnose između Kosova i Srbije treba normalizovati, a normalizacija se može postići uzajamnim priznanjem, rekao je kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti u obraćanju na Ekonomskom forumu u Skoplju.

„Ovo su rekli i predsednik SAD Džo Bajden, sekretar SAD Entoni Blinken, nemački kancelar Olaf Šolc – da je međusobno priznanje suština i centralna tačka pune normalizacije odnosa. Trudimo se i radimo i za osnovu imamo predlog Evropske unije koji je predočen meni i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i prihvatili smo tekst tog predloga, prihvatili smo ga u dva glavna grada i u Briselu“, rekao je Kurti.

Evropska unija objavila je tekst predloga za normalizaciju odnosa posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u ponedeljak u Briselu. Oni bi trebalo da nastave pregovore 18. marta u Skoplju.

Izbor glavnog grada Severne Makedonije za domaćina je pao na predlog šefa spoljne politike Evropske unije Žosepa Borela. Prema Kurtijevim rečima, razlog leži u nekoliko stvari – Skoplje je najveći grad u blizini Prištine i ima veliki uticaj na ceo region, jer Severna Makedonija napreduje u demokratiji, vladavini prava i evropskim integracijama, rekao je Kurti.

„A u Severnoj Makedoniji, tačnije u Kumanovu, potpisan je takozvani Kumanovski sporazum za kapitulaciju bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i ulazak NATO trupa na Kosovo, tako da Sevrna Makedonija ima simboličnu ulogu i zato nas je Borel pozvao ovde“, rekao je Kurti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kasno 28. februara da je Srbija spremna da radi na primeni mnogih stvari iz evropskog plana za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, ali ne i na priznavanju.

„Radi se o tome da ne želim i ne mogu da razgovaram o međusobnom priznavanju, priznanju i ulasku Kosova u Ujedinjene nacije“, rekao je Vučić za Radio televiziju Srbije 28. februara.

On je naveo i da je dan ranije u Briselu dogovoreno više razgovora. Na marginama Ekonomskog foruma, premijer Makedonije Dimitar Kovačevski sastao se sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Kovačevski je preneo kolegi da zemlja podržava evroatlantske težnje Kosova i da je spremna da da doprinos u tom pravcu.

Makedonski premijer je kazao da Severna Makedonija pozdravlja predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji bi trebalo da garantuje mir, stabilnost, bezbednost i napredak, ne samo za dve zemlje, već i za region u celini, navodi se u saopštenju vladine pres službe. Kovačevski je rekao da otvorena pitanja treba rešavati dijalogom.

Izvor :
Radio Slobodna Evropa