Kurti od Kvinte i EU očekuje poštivanje odluke o evru

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je juče sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije EU na Kosovu o Uredbi Centralne banke po kojoj će od 1. febuara evro biti jedina valuta na Kosovu, što praktično znači ukidanje dinara.

Kurti je tokom sastanka sa ambasdorima zatražio od zemalja Kvinte da poštuju odluku Centralne banke, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

“Premijer Kurti je na sastanku istakao važnost da svi poštuju ustavnosti i zakonitosti u državi, kao i istovremeno da poštuju nezavisne organe, u ovom slučaju Centralnu banku”, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Francuske Olivije Gero, Nemačke Jern Rode, Velike Britanje Nikolas Abot, Italije Antonelo De Riu, šef Kanceleraije EU na Kosovu Tomaš Suniog, te predstavnici Ambasade SAD u Prištini.

Podsetimo, Centralna banka Kosova saopštila je u sredu, 17. januara, da je na sednici održanoj 27. decembra Odbor te banke doneo Uredbu o gotovinskom poslovanju prema kojoj je jedina valuta koja se može koristiti na Kosovu za gotovinske transakcije u gotovini i platnom sistemu – evro, što znači da od 1. februara, kada Uredba stupi na snagu, srpski dinar neće moći da se koristi.

Izvor :
Kim