Kurti o poskupljenju: Oni koji nas krive nikada nisu brinuli za cenu hleba

Premijer Kosova Aljbin Kurti reagovao je povodom poskupljenja hleba, ali i drugih proizvoda.

Kurti je naveo da je Kosovo, kao i ostatak sveta, izloženo inflaciji koja je uglavnom posledica četiri faktora: prekid lanca snabdevanja usled pandemije, povratak globalne potrošnje brže nego što bi se mogla prilagoditi proizvodnja koja je zaustavljena tokom pandemija, globalni rast cena energenata i razni spekulanti koji postaju krizni profiteri.

Kurti je naveo da je stopa inflacije, prema podacima Agencije za statistiku, na kraju septembra bila 4,9 odsto, što je u skladu sa svetskim rastom cena nekih proizvoda.

On zbog toga smatra da se vodi kampanja koja svakodnevno „trubi o poskupljenju“ i pokušava da za to okrivi Vladu Kosova.

„Oni koji sada krive Vladu, nikada nisu brinuli ni za cenu hleba, ni za građane. Inače bi na vreme reagovali kada je poljoprivredno zemljište zauzeto. Za 10 godina više od pola milijarde evra poreza potrošeno je na poljoprivredu, a poljoprivredna produktivnost je opala, jer subvencije nisu išle poljoprivrednicima, već u džepove njihovih prijatelja“, napisao je, između ostalog, Kurti na Fejsbuku i pozvao građane da „ignorišu takve“.

Izvor :
Kosova Press, RTV KIM